Castelul Huniade ar putea scăpa de s(e)chele

Unul dintre simbolurile pe care se bazează notorietatea Timișoarei îl constituie, fără îndoială, Castelul Huniade, a cărui primă atestare datează din secolul XIV. Amplasat în zona ultracentrală și considerat cea mai veche clădire existentă în oraș, castelul a adăpostit, până în 2006, Muzeul Banatului, de atunci încoace porțile sale rămânând închise pentru public.

De aproape un deceniu, castelul este supus unor consolidări aproape continue, pe baza unor proiecte care nu au estimat corect necesitățile din teren. Generații întregi de copii ai Timișoarei au pierdut șansa de a învăța istoria locală chiar la ea acasă, trebuind să se rezume la povestirile pe care le-au spus (sau nu) dascălii la ore.

Nici muzeu, nici castel

În anul 2006, se estima că renovarea clădirii principale a Muzeului Banatului va dura aproximativ un an și jumătate. De atunci a trecut un deceniu, în care a fost inclus un ciclu de finanțare a proiectelor din fonduri europene nerambursabile. Cu timpul, însă, s-a descoperit că imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare și are o fisură ezxtrem de periculoasă într-unul dintre ziduri. De asemenea, a existat și un proces între Consiliul Județean Timiș și firma care se ocupa de consolidare, ceea ce a dus la o întârziere de peste doi ani a lucrărilor.

Cu tot optimismul autorităților județene, care anunțau în 2011 începerea proiectului european de reabilitare a muzeului și transformare a acestuia într-un castel, cu toate detaliile necesare, ba chiar și cu un lift exterior, nimic nu a fost pus în practică. Mai mult, în 2014, conducerea CJT a anunțat renunțarea la proiectul european, care nu ar fi putut fi terminat la timp pentru a fi încasați toți banii.

Tot în șantier

Consolidarea Castelului Huniade pare o muncă a Meșterului Manole, pentru că nu a fost finalizată nici acum. Totuși, anul trecut s-a primit aprobarea mult-așteptată din partea Ministerului Culturii pentru ca bucata de zid șubredă de pe latura de nord-vest să fie reconstruită cărămidă cu cărămidă. Întreaga lucrare de consolidare ar fi trebuit terminată în decembrie 2015, dar șantierul continuă și acum.

La cea mai recentă ședință în plen a Consiliului Județean Timiș, președintele acestuia, Titu Bojin, a declarat că speră ca până la 31 martie să se încheie prima etapă, cea de punere în siguranță a clădirii, astfel încât schelele care se văd și acum pe fațadă să poată fi demontate. Abia după aceea, va urma etapa a doua, de reabilitare propriu-zisă, pentru care vor fi accesate fonduri europene din actualul exercițiu financiar.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns