Carmen Popovici Dumbravă: „Nimeni nu cântă doina ca un bănățean adevărat”

– Sunteți una dintre cele mai îndrăgite artiste de muzică populară din Banat. Cum au fost făcuți primii pași în cariera dumneavoastră?

– Eram mică și părinții mă luau cu ei la nunți, la diverse evenimente. Și îmi plăcea să stau lângă muzicanți. Doamna Rodica Dima, o cunoscută cântăreață de muzică populară, a fost cea care i-a sugerat mamei să-mi îndrume pașii spre muzică.

A văzut că eram talentată, dezghețată. Îmi ziceau „pilăriță” când eram mică, pentru că vorbeam numai eu. Eu sunt de loc din Lipova, de „pe partea de Banat”, cum se spune. Așa că din clasa a III-a părinții m-au înscris la Liceul de Muzică din Arad.

Desființându-se, m-am transferat la Timișoara, la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, unde am și absolvit canto clasic, în 1985. Debutul propriu-zis l-am avut în 1983, când am câștigat trofeul „Floarea din grădină”.

Au urmat concursuri în țară și, încet-încet, mi-am făcut un nume. În perioada 1985-1990 am fost angajată ca solistă profesionistă la Ansamblul Banatul Timișoara, după care am venit la Școala Populară de Artă, unde activez și în prezent.

– Ați lansat, de-a lungul carierei, cinci casete audio și cinci CD-uri. Ați fost, de asemenea, prezentă pe un disc Electrecord, cu Paul Stângă. Aveți o piesă favorită?

– Mi-e greu să aleg, piesele îmi sunt toate dragi… Dar hai să indic una… E vorba despre „Puiu mamii, pui dorit”, scrisă pentru copilul meu, și care a fost, în 1995, declarată piesa anului.

– Vorbind de familie, sunteți alături de soțul dumneavoastră și în viața de zi cu zi, și pe scenă…

– Da, soțul meu, Ion Sorin Dumbravă este instrumentist, cântă la saxofon sopran. Suntem căsătoriți de 25 de ani.

– A urmat copilul dumneavoastră cariera părinților?

– Nu, el a terminat facultatea de limbi străine. Îi place muzica, dar și-a ales altă meserie.

carmen-popovici-dumbrava1– Muzica populară bănățeană, atât de frumoasă, folclorul, au reușit să se mențină în preferințele oamenilor, în ciuda apariției, în ultimii ani, a unor genuri muzicale cu o promovare mai agresivă …

– Cu siguranță, și se va menține, pentru că e valoroasă. Și sunt tineri dornici să o cânte. Spun acest lucru și prin prisma calității mele de profesoară de canto la Școala Populară de Artă din Timișoara. Aș menționa, în context, și buna inițiativă a organizării concursurilor Lada cu zestre, în cadrul cărora se promovează tradiția și folclorul.

Se adună, la aceste concursuri, mult tineret, dansatori, soliști vocali. Și prin ei, muzica noastră populară bănățeană merge mai departe.

– Există un element ce distinge muzica populară din Banat de cea din alte părți ale țării? Ceva special, cum nu mai găsești în altă parte?

– Da, doina bănățeană. Se cântă doine și în alte părți, dar nu ca la noi. La noi se cântă cu multe melisme, un fel de floricele vocale. Și vă spun ceva, cu toată convingerea: Nimeni nu cântă doina ca un bănățean adevărat.

Nicăieri nu sunt doine așa frumoase ca ale noastre. Și mai avem, în afară de doine, jocurile noastre tradiționale. Avem „sorocul timișean”, „brâul de la munte”, din Caraș, horele frumoase de pe Valea Almăjului, „jocurile de doi”, de pe Valea Bistrei, „ardeleana” din Caraș.

– Nu există solist de muzică populară să nu se mândrească cu costumele sale. Aveți multe în garderobă?

– Nu chiar, în jur de 15.

– Și cel mai vechi are…

– Peste o sută de ani. Este din Cănicea, Caraș-Severin. Îl port doar la ocazii speciale. Este un costum deosebit, cu broderie din fir de aur.

– Și o ultimă întrebare: a existat vreun moment în care ați vrut să vă fi ales o altă meserie?

– Niciodată. Dacă ar fi să o iau de la început, tot interpretă de muzică populară aș fi.

Și voi face acest lucru atâta timp cât voi simți că publicul mă iubește și dorește să mă asculte.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Carmen Popovici Dumbravă: „Nimeni nu cântă doina ca un bănățean adevărat”

  1. Popovicioane , mie imi place sa-ti zic ca tu esti pavaroata noastra banatana si-mi place mult cum canti si ca esti o mare formatoare de tinere talente .Sa-ti dea Bunul Dumnezeu sanatate sa ne mai canti si sa ne incanti mult de aci-nainte

Lasă un răspuns