Care dietă e mai eficientă, cea fără grăsimi sau cea fără zahăr?

Doctorul nutrionist Mihaela Bilic vorbeste despre cele doua mari diete foarte populare in intreaga lume, cea low-carb, fara zahar, sau cea low fat, fara grasimi.

Ambele necesita o vointa de fier, dar medicul analizeaza care dintre ele da rezultatele cele mai bune.

“Cred că o să mai curgă multă apă pe Dâmbovița și multă cerneală pe hârtie (vorba vine, că nu mai scrie nimeni cu stiloul), până când vom dezlega misterul: ce cură de slăbire este mai eficientă, cea fără făinoase/zahăr sau cea fără grăsime? Deși lumea dietelor pare complicată și infinită, la o privire din avion se disting fără efort doua atitudini/ strategii/ curente diferite.

De o parte avem adepții lui „low fat”(moda americană), care preaslăvesc mâncarea dietetică, golită de orice urmă de grăsime, fie ea și vegetală; pentru așa un obiectiv e de la sine înțeles că trebuie redus drastic inclusiv consumul de lapte(are 3% grăsime), brânzeturi, carne și mezeluri-inclusiv gălbenușul de ou e „inamic”, deci omleta se face exclusiv din albuș, chiar dacă e un cauciuc alb și neapetisant.

De cealaltă parte sunt urmașii lui Atkins și a lui dietă proteică, care predică slăbitul rapid mâncând pe săturate proteine și grăsimi, cu condiția să nu te atingi de niciun gram de carbohidrați-fie el și zahărul din muștar.

Care sunt rezultatele? Ce cură de slăbire funcționează mai bine? Paradoxul este că amândouă au rezultate, iar rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase cu cât dieta este mai nepotrivită/diferită de obiceiurile tale alimentare!?! Adică te vei topi pe picioare cu dieta „low fat” dacă ești un carnivor-viața fără carne și brânză va fi un chin, deci sigur vei slăbi.

Conceptul de bază al oricărei diete este să ne scoată din confortul alimentar, să ne pună limite, să ne interzică plăcerea și noțiunea de „sătul”. Adevărul este că nu putem slăbi decât simțind foamea, doar atunci balanța energetică a organismului e negativă. Insă metodele prin care este indusă această foame sunt diferite – sau, mai bine zis, aici intervine abilitatea „vânzătorilor” de diete de a promova/prezenta/inventa o cură de slăbire mai deosebită/diferită/eficientă ca alta.

Obiectivul e să apelați la strategia concepută de ei, să aveți credința că numai cu ajutorul lor puteți slăbi – să faci foamea acasă după cum te taie capul e total greșit, ca să nu spunem periculos, nu-i așa?

Cure de slăbire au existat întotdeauna și vor mai apărea, pentru că nu știm să facem față abundenței alimentare și nici cu gena moderației și a echilibrului nu ne-am născut.

Însă ce mă uimește și mă neliniștește este dorința noastră de a găsi o dietă cât mai absurdă, mai chinuitoare, mai ciudată și mai extremistă- de parcă numai ceva ieșit din comun, pe care de unii singuri nu puteam descoperi, ne va rezolva pentru totdeauna obsesia slăbitului.

Și dacă mai și costă și presupune efort, cu atât mai bine!! Halal pedeapsă și chin pentru biata noastră ființă născută cu păcatul lăcomiei și al plăcerii, iar după ce sfârșim penitența, instinctele și pofta de viață ies la iveală cu și mai multă forță, pe măsura abuzului la care ne-am supus.

Orice cură de slăbire „low” în grăsime/carbohidrați/cantitate/număr de mese etc. funcționează…pe moment. Insă nimic nu funcționează pe termen lung, pentru că rezolvarea este la alt nivel, pe alt plan, are altă implicație/semnificație/conotație: ca să slăbim fără să existe riscul de a ne reîngrășa, trebuie să nu mai iubim mâncarea. Și nu numai că nu există o metodă/un medicament prin care să putem obține așa ceva, dar nici măcar nu putem fi siguri că așa un deziderat ar fi în beneficiul nostru.

Câtă vreme avem în instinct imprimată ecuația mâncare=viață, slăbitul va fi o problemă și o luptă continuă, un subiect inepuizabil, dar și o „vacă de muls” pentru multe afaceri de tipul „low”. Asta până în ziua când ne vom asuma că foamea e sfântă și la îndemâna oricui- unde mai pui că e și gratis”, a scris dr. MIhaela Bilic, scrie 3dots.ro.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns