Când talentul își dă mâna cu performanța. La doar zece ani, o elevă din Timișoara știe deja ce înseamnă excelența

Abia a început clasa a IV-a, dar a învățat de mai multă vreme ce înseamnă participarea la concursuri și, mai ales, cum este să fii pe primul loc. Îi place ceea ce face și nu-și imaginează, deocamdată, cum ar fi să-și îndrepte eforturile spre altă materie.

Pentru Alexia Gheorghiță, în clasa a IV-a A la Școala gimnazială nr. 16 din Timișoara, având-o ca învățătoare pe prof. Diana Fericean, anul școlar a adus o nouă competiție câștigată. Fetița blonduță și cu gropițe mici de zâmbet în obraji a fost admisă pe primul loc la centrul de excelență al Liceului „Grigore Moisil”, după un examen apreciat drept dificil de specialiști.

Alexia nu este la prima „ispravă” de acest gen, în anul școlar trecut ea adunând nu mai puțin de cinci premii întâi la diverse concursuri de matematică:

Premiul I la Concursul național de matematică „Luminamath” – faza județeană (care i-a adus și un loc în tabăra de vară de la Potigrafu), Premiul I la Concursul național de matematică „Comper”, la fazele județene din primul și al doilea semestru, dar și la faza națională (toate câștigate cu maximul de 100 de puncte), Premiul I la concursul național „Fii inteligent la matematică” și Premiul II la concursul interjudețean de matematică „Sever Aurel Groze” desfășurat la Bistrița-Năsăud.

Alexia Gheorghiță nu este un copil dedicat exclusiv studiului matematicii, ea participă la cursuri de tenis și de limba engleză. La „mate” mai lucrează în plus în week-end-uri, iar de acum va merge, sâmbătă de sâmbătă, la centrul de excelență de la „Moisil”.

Talentul pentru matematică i se trage din familie, având o bunică și un unchi care au fost predat această materie la școală, dar îi și place. De ce? „De exemplu, la română sunt mai multe răspunsuri, dar la mate totul e clar, există un singur răspuns corect”, spune Alexia Gheorghiță, care are intenția să studieze și mai departe matematica.

Rezultatele bune nu sunt întâmplătoare

Clasa profesoarei Diana Fericean, în care învață și Alexia Gheorghiță, are copii deprinși cu premiile. În afară de mica matematiciană, alți doi elevi au fost admiși la Centrul de excelență „Grigore Moisil”: Cristian Pop și Ana Maria Untaru. Au fost doar 39 de locuri și s-au înscris la concurs aproximativ 200 de copii din tot județul Timiș.

„Facem pregătire, în plus față de ceea ce se cere, cu elevii capabili de performanță. Avem mulți copii foarte buni, care ar putea să ajungă departe, cam jumătate din clasă. Dar, nu toți sunt constanți în efort, astfel că performanța o obțin cei care muncesc susținut”, spune Diana Fericean.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Când talentul își dă mâna cu performanța. La doar zece ani, o elevă din Timișoara știe deja ce înseamnă excelența

  1. bravo Alexia sa fi sanatoasa ca frumoasa esti si sa o tii tot asa ,felicitari parintilor si nu in ultimul rand D-nei invatatoare .

Lasă un răspuns