Călin Dan expune la Galeria „Calina”

Galeria de artă contemporană „Calina” din Timişoara va găzdui joi, de la ora 18, vernisajul expoziţiei cu titlul „Autopsia lui G. Asinius Pollio”, semnată de Călin Dan (foto) şi curatoriată de Liviana Dan.

„Cu <<Autopsia lui G. A. Pollio>> înțeleasă ca o mărturie oculară nemijlocită, Călin Dan organizează de fapt principiile din spatele expoziției. Există o metodologie de citire a imaginilor, există o extravagantă grilă Aby Warburg, există mai multă cunoaștere decât obiecte, există un <<afterlife>> al antichității.

Un citat imaginar din G.A. Pollio – <<eu am fost acolo, atunci>> – devine non-comentariu, iar Călin Dan îl transformă în instrument sofisticat de validare. Preocupat de politică și cultură, Călin Dan încearcă o topică inconfortabilă: o nouă cercetare a imaginii după principii vechi. Imaginea nu poate fi o marfă.

În mod aspru, puterea ei devine un fel de punte cauzală spre situații deschise, non-opresive. Călin Dan cunoaște cultura tehnologică post-Vietnam și post-Watergate, dar și deziluzia profundă privind guvernarea, societatea, cultura.

Structurile istorice riscante, confuzia politică, identitățile urbane speriate de întuneric și de frig impun o nevoie intensă de confort. În contextul puterii imaginii, dialogul devine uneori speculativ. Imaginea nu mai așteaptă soluția, dar preia nevoia intensă de confort.

Călin Dan este teoretician, artist și curator. A fost redactor-șef al revistei <<Arta>>, lector al Universității de Artă din București, director artistic al Centrului <<Soros>> de Artă Contemporană, iar din 2015 este director general al Muzeului Național de Artă Contemporană din Capitală. Este membru fondator al grupului <<subREAL>>. În <<Uncanny Networks: Dialogues with Virtual Intelligentia>> (2004), Geert Lovink îl descrie ca pe un nihilist de tip <<Aufklarung>>, practicând umorul negru și având un interes viu pentru antropologie și uneori pentru metafizică”, subliniază organizatorii expoziţiei.

Aceştia adaugă faptul că artistul invitat la Timişoara mulţumeşte Celiei Ghyka și lui Mugur Nazarie pentru sprijinul pe care i l-au acordat în demersurile sale.

Anul acesta, „Calina-Spațiu de Artă Contemporană” a trecut de la relația cub alb – influența discursului estetic, la o zonă a culturii vizuale interesată de proiectele „full spectrum” legate de istorie, mit, loc, ecologie, lege, acestea fiind susținute de prezentări, dezbateri, seminarii și manifestări expoziţionale.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns