Bulgarii din Banat au sărbătorit Fărşangul – GALERIE FOTO

Pentru membrii comunității bulgarilor din Banat, ultimele zile dinaintea Miercurii Cenușii, momentul ce marchează începutul Postului Paștilor la catolici, au însemnat veselie, distracție și dans, adică tradiționalul Fărșang. Celebrările au început încă de vineri și s-au încheiat ieri seară, iar sărbătoarea Carnavalului n-a ocolit nici una dintre localitățile în care trăiesc bulgari.

Mai mult decât atât, aceștia din urmă l-au avut drept invitat, preț de trei reprezentații organizate la Dudeștii Vechi, la Vinga și la Timișoara, pe celebrul mim Guerassim Dichliev, originar din Bulgaria, dar trăitor în Franța.

„Spectacolul pe care artistul l-a interpretat pentru conaționalii lui din vestul României este el însuși faimos și a fost prezentat, de-a lungul timpului, în 180 de țări. A fost un prilej de mare bucurie să-l putem admira la noi acasă, în Banat, iar după încheierea evoluției sale scenice în toate cele trei localități care l-au avut drept oaspete s-a încins și Fărșangul. S-a cântat, s-a dansat, s-au făcut farse, participanții s-au costumat conform tradiției care presupune travesti-ul, fete îmbrăcate în băieți și viceversa, iar copiii au fost pretutindeni fascinați de atmosfera plină de farmec și culoare.

La Breștea, Denta, Deta, Timișoara, Dudeștii Vechi, Sânnicolau Mare, dar și în Arad și la Vinga, frumoasele obiceiuri au fost onorate și în această iarnă.

Luni seară, la căminul cultural din comuna Dudeștii Vechi se ţine un carnaval, în fața sediului a fost aprins focul, iar lumea se cinsteşte cu vin fiert. Vrem s-o întâmpinăm cum se cuvine pe Baba Marta (personaj ce întruchipează, în mitologia bulgară, luna martie – n.r.), înainte de a intra, împreună cu toți frații noștri de credință catolici, în Marele Post”, ne-a declarat luni seară Nicoleta Ciocan, realizator de emisiuni radio şi TV în limba bulgară.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns