Bulgaria ar putea reduce preţul gazelor cu 7% în trimestrul al treilea

Furnizorul naţional de gaze din Bulgaria, Bulgargaz, a propus autorităţii de reglementare a pieţei energiei un preţ al gazelor naturale de 486,48 leva (248,73 euro) pentru o mie de metri cubi, aferent trimestrului al treilea, cu 7,11% mai mic comparativ cu trimestrul al doilea.

În trimestrul al doilea, bulgarii plătesc 523,72 leva pentru o mie de metri cubi de gaze. Preţul nu include acciza şi taxa pe valoare adăugată de 20%, relatează Novinite.

Preşedintele autorităţii de reglementare în domeniul energiei, Ivan Ivanov, a declarat miercuri că preţurile gazelor naturale înregistrează deja minime care nu au mai fost atinse în ultimii cinci-şase ani.

„Gazele sunt principala sursă de energie pentru o mare parte din centralele termice. Vreau să reamintesc faptul că în iunie 2008 preţul petrolului Brent a atins un maxim de 147 dolari pe baril. În prezent, cotaţia este de numai 65 de dolari pe baril, aşa că ar trebui şi noi să reducem preţul în consecinţă”, a spus Ivanov, citat de agenţia bulgară Focus.

Preţul gazelor naturale este stabilit la nivel internaţional în funcţie de cotaţiile petrolului.

Ivanov a precizat că instituţia va lua o decizie în privinţa preţurilor energiei pe 29 iunie, după ce va analiza propunerile primite.

Sursa: mediafax.ro


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns