Biserica multiseculară din Povergina ar putea fi reconstruită la mall-ul din Timişoara

Biserica de lemn din Povergina, monument istoric de importanţă naţională, distrusă în proporţie de 80% de un incendiu la mijlocul lunii martie a anului trecut, ar putea fi reconstruită la Timişoara.

Iniţiativa aparţine Mi­tro­po­liei Banatului, care printr-un proiect comun cu Iulius Mall, ar urma să re­clă­deas­că lăcaşul de cult în noul ansamblu Openville. Re­pre­zen­tanţii Protopopiatului Or­todox Făget spun că acest lucru nu este imposibil şi că în Timişoara mai sunt bi­se­rici monumente istorice stră­mutate din zona Fă­getului.

Biserica Povergina”La Timişoara avem bi­se­rica din curtea Mi­tro­po­liei, dar şi pe cea de la Mu­zeul Banatului, adusă de la Topla. Nu este un lucru im­posibil, mai ales că din cea de la Povergina nu au mai rămas decât zidurile ex­te­ri­oa­re. Era mai greu dacă e­xista pictura. Reconstrucţia şi restaurarea ei în capitala ju­deţului este doar în faza de idee, însă nu cred că ar fi un lucru rău. Ar putea fi pusă mai bine în valoare şi în plus, va beneficia în pe­r­manenţă de întreţinere, ast­fel că va putea dăinui peste secole. Oricum, va trebui să avem o discuţie şi cu cre­din­cioşii din Povergina, pen­tru că va conta mult şi pă­rerea lor”, a declarat P.O. Bujor Păcurar, proto­po­pul Făgetului, pentru redesteptarea.ro.

Dacă iniţiativa Mi­tro­po­liei nu va da roade, biserica va fi restuarată pe actualul am­plasament.

”Avem efec­tuat tot proiectul, care păs­trea­ză forma şi vechile di­mensiuni. Lăcaşul este a­si­gu­rat de statul român şi aş­teptăm să se încheie ex­per­tiza, pentru a vedea cum se pot face despăgubirile. Da­că nu va ajunge la Ti­mi­şoa­ra, o vom reclădi la Po­ver­gi­na, probabil chiar în acest an”, ne mai spunea P.O. Bujor Păcurar.

Biserica de lemn din Po­ver­gina poartă hramul ”Sfin­­ții Arhangheli Mihail și Gavril” şi a fost con­strui­tă în 1782.

Conform tra­di­ției locale, săteanul Ion Me­descu întorcându-se spre casă într-o duminică, de la biserica din Făget a găsit o im­portantă comoară. Drept mul­țu­mire s-a hotărât să cti­torească o biserică.

Până la incendiu, în pronaos, pe pe­retele de vest, s-a distins por­tretul ctitorului, înveș­mân­tat în straie de săr­bătoare.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Biserica multiseculară din Povergina ar putea fi reconstruită la mall-ul din Timişoara

  1. Chiar nu văd rostul amplasării acestei bisericii in incinta unui mall! Dar dacă se reface, sa se intample acolo unde a fost ctitorită!

Lasă un răspuns