Beneficiile nebănuite ale consumului de dovleac

Pe lângă aroma şi gustul puternic, dovleacul are şi numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutorul pe care îl oferă organismului în lupta împotriva bolilor de inimă.

Seminţele de dovleac sunt extrem de bogate în produşii chimici pe bază de plante numiţi ”fitosteroli”, recunoscuţi de către medicii specialişti ca fiind benefici în reducerea colesterolului ”rău”, numit şi LDL.

Totodată, consumul de dovleac contribuie și la îmbunătățirea vederii, prin conținutul ridicat de vitamina A.

O porţie de piure de dovleac, de exemplu, conţine mai mult de două sute la sută din aportul zilnic necesar de vitamina A recomandat de specialişti. Includerea prepaeratelor cu dovleac în dieta zilnică este recomandată în special persoanelor care au probleme cu vederea pe întuneric sau la lumină slabă.

Dovleacul este, de asemenea, bogat în carotenoide, compuşii care îi oferă culoarea portocalie, inclusiv beta-caroten, pe care organismul îl transformă tot într-un tip de vitamina A, oferind o protecţie în plus organismului.

De asemenea, prin conținutul bogat în beta-caroteni antioxidanţi, acesta contribuie la prevenirea cancerului.

De asemenea, seminţele de dovleac au fost şi ele legate de rezultate benefice în lupta cu anumite tipuri de cancer.

Aceeaşi putere a antioxidanţilor ajută la menținerea frumuseţii tenului, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă.

De asemenea, dovleacul reprezintă o sursă excelentă de fibre, dar are un conţinut extrem de scăzut de calorii, oferindu-ţi astfel saţietate fără costul kilogramelor în plus, fiind recomandat persoanelor care doresc să slăbească.

O dietă bogată în fibre ajută la diminuarea poftei de mâncare, un studiu arătând faptul că persoanele care au consumat o porţie mică de dovleac înainte de prânz nu numai că au mâncat mai puţin, dar au reuşit să îşi menţină silueta la nivelul dorit.

Includerea în dietă a dovleacului este recomandată și sportivilor.

O porţie de dovleac conţine de două ori mai mult potasiu decât o banană, iar pe lângâ energia pe care o oferă, acest aliment ajută la refacerea organismului după efort fizic, păstrând muşchii funcţionali la nivel maxim chiar şi după finalizarea antrenamentului.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns