Bălțile din Timiș devin atracții turistice. Întâmplări de pomină petrecute la luciul apei

În zona de câmpie a județului Timiș atracțiile turistice sunt destul de puține. Acolo unde ar exista potențial, acesta nu este pus în valoare. Excepție fac bălțile amenajate pentru pescuit. În multe localități din jurul Timișoarei au apărut astfel de locuri unde, contra cost, pescarii pot petrece ore în șir în mijlocul naturii și, cu puțin noroc, pleacă acasă și cu o captură numai bună de pregătit la prânz sau cină.

Pe bălțile amenajate poate pescui oricine, oricând. Nu este nevoie de permis și nu există perioade de prohibiție. Doar frigul sau vremea rea sunt opreliști în cazul celor care vor să prindă pește. Sistemul este simplu, se percepe o taxă de intrare pentru fiecare undiță adusă la malul apei, iar captura este cântărită și se plătește kilogramul de pește în funcție de specia acestuia.

CITEȘTE ȘI: Șoferi vitezomani, băuți și neatenți, depistați pe șoselele timișene

Chiar dacă pare o afacere simplă și profitabilă, proprietarii bălților susțin că lucrurile nu stau chiar așa. Este deja concurență în domeniu așa că, pentru a atrage clienți, investesc mult în amenajare. Un restaurant cu specialități din pește, pavilioane pentru pescarii care vor să stea la umbră, o terasă unde aceștia să bea un suc sau o bere rece, un decor cât mai frumos, totul contează. Iar clienții vin în număr mare doar în weekend și când vremea este frumoasă. Excepție fac temerarii care vor să pescuiască la copcă. Lucru posibil, însă doar când gheața este suficient de groasă.

Crap, caras, somn african sau știucă. Este oferta pentru pescari într-o comună situată nu departe de Timișoara. Proprietarii pescăriei au început afacerea în urmă cu șapte ani.  Mai întâi doar cu locul de pescuit, apoi au deschis un bar la malul apei, o pizzerie și, de curând, oferă ciorbă de pește, jumeri de pește și pește afumat și prăjit celor dorinici de o masă gustoasă și cu specific local.

Acum, pescăria are 90 de locuri amenajate pentru cei care vin cu undițele. A fost o vreme în care avea peste 100, dar ploile torențiale din anii trecuți au făcut ca balta să se reverse și să afecteze grav malurile. Le-au refăcut cu piatră și panouri de beton, o cheltuială însemnată pentru proprietari. Aceștia au investit mult și în alte atracții.

“Avem lebede. Avem rațe sãlbatice care s-au domesticit, peste 40, care merg printre picioarele clienților, dornice de … pește. Mai avem rațe mandarin. Dintre peștii ornamentali avem crapi colorați și struioni miniaturali, albi și galbeni. Am mai avut somn alb gigant și o specie de rechin cu botul turtit”,  povestește Borislava Farkaș, proprietar al pescãriei.

Este o afacere de familie, în care toți muncesc cu greu. Atât de greu încât, la un moment dat, au vrut sã renunțe. Impozitele mari, dificultatea de a gãsi personalul de care ar fi nevoie, birocrația mereu în schimbare sunt principalele greutãți. Peste iarnã scot bani din buzunar ca sã asigure continuitatea afacerii.

Cel mai mare pește prins pe balta respectivã, un somn de 17 kilograme, are o poveste aparte. Proprietarii, care monitorizeazã cu atenție peștii, știau cã trebuie sã fie în ea un somn bãtrân, de dimensiuni impresionante. Pentru cã se apropia iarna, și-au dat seama cã acesta ar muri, așa încât au ofeit un premiu. Cine pescuia somnul cel mare, primea cadou o pizza, din partea casei. Un tãtic venit cu fetița la pescuit a lãsat, pentru câteva momente, undița în mâinile acesteia. A fost exact momentul în care somnul uriaș a mușcat momeala. Tatãl fetiței a sãrit rapid în ajutorul celei mici și a scos captura-record.

Periodic, în funcție de capturile din ultima vreme, se aduce pește proaspãt în baltã, iar acesta se hrãnește exclusiv cu ceea ce se gãsește în mediul natural.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Bălțile din Timiș devin atracții turistice. Întâmplări de pomină petrecute la luciul apei

  1. si din cauza birocratiei nu populează cu peste .preferă intrare si bineînteles fără chitantă.

  2. Sunt foarte de acord cu faptul că se investește mult la o pescărie, dar câți din proprietari eliberează chitanța la plata intrării pe balta, sau la plata peștelui?

Lasă un răspuns