Aurel Tămaş, Adrian Stanca şi Carmen Popovici Dumbravă, la cel mai amplu spectacol de colinde și folclor românesc organizat la Timişoara

Aurel Tămaș, Carmen Popovici Dumbravă și Adrian Stanca sunt doar câteva dintre marile nume ale muzicii populare aflate pe afișul celui mai amplu spectacol de colinde și folclor românesc plănuit în acest final de an la Timișoara.

Susținut de Ansamblul profesionist Banatul, spectacolul va avea în program muzică populară tradiţională, cântece de patrimoniu și dansuri bănățene pe cale de dispariție, precum „desca” sau „prepurtatul fetelor”. Manifestarea organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CCAJT) va avea loc miercuri, 6 decembrie, de la ora 18, în sala Capitol, anunță Liliana Laichici, managerul instituției.

Spectacolul intitulat „La zile de sărbătoare” va fi prezentat de Iuliana Tudor, realizatoarea celor mai vizionate emisiuni dedicate folclorului la televiziunea publică națională. Invitații Ansamblului Banatul vor fi renumiții soliști Aurel Tămaș, Niculina Stoican, Ciprian Roman, Antonela Ferche Buțiu, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Ghiță Călțun Brancu, Dana Gruescu, Felicia Stoian, Maria Coman, Daniel Scorobete şi Iasmina Iova, iar conducerea muzicală va fi încredințată dirijorului Sebastian Roșca.

Născut în 1961 într-o familie ardelenească, iubitoare de folclor și de datini, din Borșa, județul Cluj, Aurel Tămaș este astăzi unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din România. Rampa sa de lansare a fost Festivalul „Cerbul de Aur”, în 1996. Palmaresul lui opulent include două discuri de aur și unul de platină. Printre cele mai cunoscute cântece din repertoriul artistului se numără „Cucule, pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu’” și „Floare de melin”.

Programul spectacolului de la „Capitol” va cuprinde colinde din Banat, precum „Merge Lina la fântână” sau „Hai, ficior, cu dubele”, obiceiuri de iarnă, dar și dansuri străvechi, unele pe cale de dispariție, proaspăt repuse în circulație.

„Sub genericul <<Jocul salbelor>>, trecem în revistă dansuri din întreg Banatul, din câmpie, la coline și la munte. Printre acestea, avem dansuri aproape pierdute, precum desca – joc de perechi din zona de pustă, <<Jocul salbelor cu prepurtatul fetelor>> (un vechi obicei coregrafic bazat pe mândria etalării straielor și bucuria de a fi împreună) și <<Învârtita pe picior>>, ce dau măreție dansului bănățean.

De la <<Sorocul>> din Seceani, în câmpie, la <<Ardeleana lui Ioane>> de la Cornereva, încheind cu <<Brâurile mărganilor>>, <<Paica>> și <<Jocul de doi>> de pe Valea Bistrei, spectacolul nostru respectă tradiția prin însăşi succesiunea jocurilor”, dezvăluie coregrafii spectacolului, Nicolae și Brândușa Stănescu.

Evenimentul face parte din programul „Datini și obiceiuri de Crăciun”. Biletele costă 20 de lei și sunt disponibile la sediul Centrului de Cultură şi Artă din strada E. Ungureanu nr. 1.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns