ATACURI TERORISTE în Londra: Şapte morţi şi circa 50 de răniţi în atentatele din centrul oraşului. Trei terorişti, împuşcaţi mortal. UPDATE

Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi alte aproape 50 au fost rănite în atacurile comise sâmbătă seară în centrul Londrei, iar cei trei presupuşi autori au fost împuşcaţi mortal de agenţii serviciilor de securitate, anunţă Scotland Yard.
11:36 Bilanţul atacurilor din Londra: Şapte morţi, circa 50 de răniţi; trei terorişti, împuşcaţi mortal

„Şapte persoane au fost ucise în atac, iar 48 au fost spitalizate”, a declarat Cressida Dick, comisar al Poliţiei metropolitane londoneze.

Anterior, Scotland Yard anunţase un bilanţ de şase morţi şi 30 de răniţi.

**********************************
Este alertă în capitala Marii Britanii. În primă fază, o maşină suspectă a secerat, sâmbătă seară, zeci de trecători pe Podul Londrei, după care au urmat mai multe înjunghieri și s-au auzit explozii și focuri de armă în zona Borough Market. Poliția a confirmat producerea a două incidente teroriste. Cel puțin 6 persoane și-au pierdut viața. Pe de altă parte, doi atatcatori ar fi fost împușcați motal. O celulă de criză a fost activată la Ambasada României din Londra.
ACTUALIZARE 6:30 La șase ore de la atac, poliţia londoneză face primele precizări – trei atacatori au fost împuşcaţi. Nu poate spune însă sigur dacă e vorba despre toţi cei implicaţi în incidentele teroriste de sâmbătă seara.

„Credem că este vorba de trei atacatori. E încă devreme. Trebuie să facem mai multe cercetări să fim siguri de asta. Este un incident care începe de la London Bridge şi se termină la Borough Market şi credem că trei oameni au fost implicaţi”, a declarat Mark Rowley – comisar adjunct la Poliția Metropolitană.
ACTUALIZARE 6.25 Serviciul de ambulanţă din Londra anunţă că 30 de persoane au fost transportate la spital.

De asemenea, mai multe persoane cu răni uşoare au primit îngrijiri la faţa locului.

Peste 80 de medici sunt implicaţi în intervenţie, echipaje ale ambulanţei şi specialişti ai Serviciului de ambulanţă aeriană.

ACTUALIZARE 6:20 Purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, a declarat la Digi24 că până la ora 6:00, ora României, nu s-au primit cereri de asistență consulară la numerele de telefon puse la dispoziție de Ambasada Marii Britanii la Londra. MAE român recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să respecte consemnele și sfaturile autorităților.

ACTUALIZARE 6:10 Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat la Digi24 că încă nu au fost identificate victimele. „Doamne ajută să nu fie români”, a spus diplomatul, precizând că reprezentanța diplomatică a României este în permanent contact cu autoritățile britanice, iar în cadrul ambasadei a fost constituită o celulă de criză.

digi24.ro

**********************
Un individ a lovit cu un vehicul, aparent intenţionat, un grup de pietoni, în centrul oraşului britanic Londra, anunţă poliţia, potrivit BBC News online.

04:40 Cel puţin 20 de persoane au fost transportate la spital, potrivit Serviciului de ambulanţă din Londra

În urma atacului de la London Bridge şi Borough Market, reprezentanţii Serviciul de Ambulanţă din Londra au declarat că cel puţin 20 de persoane au fost transportate la şase spitale din capitala britanică.

„Am decretat stare de urgenţă majoră şi continuăm să lucrăm îndeaproape cu alţi membri ai servicilor de urgenţă”, se arată într-un comunicat al Serviciului de Ambulanţă din Londra.
03:38 Explozii controlate în centrul Londrei, în cursul operaţiunilor poliţiei

O serie de explozii controlate s-au auzit în centrul Londrei în cursul operaţiunilor poliţiei după atacurile teroriste, informează publicaţia The Guardian.

Exploziile s-au auzit în London Bridge şi Shard, în cursul descinderilor agenţilor serviciilor de securitate în căutarea suspecţilor.
03:20 Presa britanică scrie că şapte persoane şi-ar fi pierdut viaţa în cele trei incidente de securitate, însă oficialităţile de la Londra nu au confirmat aceste date

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat că până la această oră nu se cunoaşte dacă printre victime se află şi cetăţeni români:

„Avem celulă de criza la nivel ambasadei. Comunicăm intre noi şi cu autoritatile britanice. Suntem in zona informaţiilor neconfirmate oficial. Metropolitian Police, care trebuie să dea anumite informaţii, nu a confirmat numărul de 7 morti pe care presa il vehiculează. Sunt informaţii care circula in special pe Twitter, pe retelele de socializare, dar nu exista un punct de vedere oficial. Noi am luat legătura cu Foreign Office, cu ministerul de Externe Britanic. Deocamdata la acel nivel nu există date privind identitatea victimelor si române sa stam in legatura până mâine dimineaţa sa vedem in ce masura, Doamne fereste, printre victime se numara si catetani romani. Au fost trei incidente intr-un interval de o ora, intr-un perimetru destul de restrands din centrul Londrei. Eu cred că e nevoie de calm şi să vedem şi care a fost natura acestor incidente. Acum suntem la cald. E prematur să emitem judecăţi de valoare.”, a spus Dan Mihalache la Digi24.

Până la aceast moment nu s-au primit solicitări de asistenţă consulară.
03:17 Surse: Un suspect a fost reţinut în urma atacurilor teroriste din Londra

Un suspect a fost reţinut, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în cadrul operaţiunilor de securitate declanşate după atacurile teroriste din centrul Londrei, anunţă surse citate de presa britanică.

Presa britanică a difuzat imagini cu un individ care a fost reţinut de poliţie în zona London Bridge.

Poliţia metropolitană britanică nu a confirmat deocamdată informaţia.
02:58 Poliţie: Incidentele din zonele London Bridge şi Borough Market sunt de tip „terorist”

Incidentele produse sâmbătă seară în zonele London Bridge şi Borough Market sunt de tip „terorist”, a comunicat Scotland Yard.

Poliţia metropolitană londoneză a transmis următorul comunicat: „La ora 00.25 (2.25, ora României), incidentele din zonele London Bridge şi Borough Market au fost declarate drept teroriste”.

„Incidentul dn zona Vauxhall este un atac de drept comun prin înjunghiere şi nu are legătură cu incidentele din zonele London Bridge şi Borough Market”, precizează Poliţia metropolitană londoneză.
02:50 Donald Trump este alături de Marea Britanie şi reiterează ideea restricţiilor de călătorie

Donald Trump, preşedintele SUA, a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenţă Marii Britanii în contextul atacurilor de la Londra, reiterând ideea limitării călătoriilor şi imigraţiei, pentru îmbunătăţirea nivelului de securitate.

„Orice putem face pentru Londra şi Marea Britanie, noi suntem aici. Suntem alături de voi”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

„Trebuie să fim inteligenţi, vigilenţi şi duri. Justiţia trebuie să ne dea drepturile înapoi. Avem nevoie de activarea restricţiilor de călătorie ca măsură suplimentară de securitate”, a subliniat Donald Trump.

O instanţă federală de apel a confirmat, zilele trecute, blocarea noului decret emis de preşedintele SUA, Donald Trump, privind suspendarea vizelor cetăţenilor din state din Africa şi Orientul Mijlociu. Donald Trump a emis pe 6 martie o nouă ordonanţă executivă antiimigraţie, impunând restricţii temporare de călătorie cetăţenilor din şase ţări situate în Africa şi în Orientul Mijlociu, Irakul fiind eliminat de pe listă. Noua ordonanţă a fost emisă după ce o măsură similară, adoptată în ianuarie, a fost blocată de o instanţă federală, în contextul în care generase confuzie pe aeroporturile din Statele Unite. Noua ordonanţă prezidenţială vizează cetăţenii din Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen. Irakul, care figura pe prima listă, a fost eliminat, la solicitarea Pentagonului, care a evocat colaborarea eficientă cu Bagdadul în combaterea terorismului. Însă aplicarea măsurilor a fost blocată de justiţie pe 15 martie, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare.
02:45 Theresa May: Incidentele din Londra, considerate „posibil act terorist”

Atacurile comise sâmbătă seară în centrul Londrei sunt tratate de autorităţi ca fiind un „potenţial atac terorist”, a transmis premierul Marii Britanii, Theresa May.

„Incidentele din Londra sunt considerate un posibil act terorist. Investigaţia se desfăşoară cu rapiditate, gândurile mele sunt la cei afectaţi de aceste evenimente groaznice”, a comunicat Theresa May.

Premierul a convocat pentru duminică dimineaţă o reuniune de urgenţă cu şefii serviciilor de securitate.

Poliţia metropolitană londoneză a transmis următorul comunicat: „La ora 00.25 (2.25, ora României), incidentele din zonele London Bridge şi Borough Market au fost declarate drept teroriste”.
02:30 Cel puţin doi morţi şi numeroşi răniţi în urma atacurilor din centrul Londrei

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar numeroase altele au fost rănite în atacurile coordonate produse sâmbătă seară în centrul Londrei, anunţă surse citate de cotidianul The Telegraph.

02:21 Atacurile din Londra, cel mai probabil opera unor simpatizanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic

Atacurile comise sâmbătă seară în centrul Londrei se aseamănă cu atentatele produse în ultimul an în Franţa, Germania şi Marea Britanie, fiind, cel mai probabil, inspirate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Optzeci şi cinci de persoane au fost ucise, iar alte 307 au fost rănite, în iulie 2016, într-un atac cu camion comis în oraşul francez Nisa de un simpatizant al reţelei teroriste Stat Islamic.

În decembrie 2016, un terorist Stat Islamic a intrat intenţionat cu un autocamion în persoanele adunate la un Târg de Crăciun organizat în Berlin, omorând 12 persoane şi rănind alte 56.

În martie 2017, un islamist a lovit intenţionat cu un vehicul mai multe persoane, în zona Westminster din Londra, atacul, revendicat tot de reţeaua teroristă Stat Islamic, soldându-se cu moartea a cinci persoane.
02:05 Cel puţin un mort şi numeroşi răniţi în urma atacurilor din centrul Londrei

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar numeroase altele au fost rănite în atacurile produse sâmbătă seară în centrul Londrei, anunţă autorităţile britanice.

Potrivit informaţiilor existente în momentul de faţă, o serie de atacuri, probabil de tip terorist, au avut loc în centrul Londrei.

Un individ a lovit intenţionat cu o autoutilitară de culoare albă un grup de pietoni, în zona London Bridge. Trei bărbaţi au coborât din vehicul şi au început să atace persoane la întâmplare folosind cuţite.

Scotland Yard a confirmat producerea unor atacuri în zonele London Bridge, Vauxhall şi Borough Market.
02:00 Trei indivizi periculoşi, căutaţi activ în urma atacurilor din centrul Londrei

Autorităţile britanice au anunţat că desfăşoară operaţiuni pentru arestarea a trei indivizi suspectaţi de implicare în atacurile din centrul Londrei, care cel mai probabil au caracter terorist.

Scotland Yard a confirmat producerea unor atacuri în zonele London Bridge, Vauxhall şi Borough Market.
01:50 Poliţia confirmă producerea mai multor atacuri în centrul Londrei

Poliţia metropolitană londoneză a confirmat o serie de atacuri produse sâmbătă seară în mai multe zone din centrul Londrei, precizând că au fost trase focuri de armă.

Scotland Yard a confirmat producerea unor incidente în zonele London Bridge, Vauxhall şi Borough Market. „Au intervenit ofiţeri înarmaţi şi au tras focuri de armă”, precizează Poliţia londoneză.
01:46 Theresa May este ţinută la curent de serviciile de securitate în legătură cu atacurile din Londra

Premierul britanic, Theresa May, a fost informată în legătură cu atacurile produse sâmbătă seară în centrul Londrei şi este ţinută la curent de şefii serviciilor de securitate, anunţă Guvernul Marii Britanii.

„Primul-ministru Theresa May este în contact cu autorităţile şi este ţinută la curent privind incidentele din zona London Bridge”, a comunicat Downing Street în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.
01:36 Martori: Trei indivizi au înjunghiat numeroase persoane în centrul Londrei

Trei indivizi au coborât din autoutilitara de culoare albă care a lovit pietonii şi au înjunghiat la întâmplare numeroase persoane, inclusiv un agent de poliţie, în mai multe zone din centrul Londrei, au declarat martori citaţi de publicaţia Daily Mail.

Atacurile au avut loc în zonele London Bridge, Borough Market şi Southwark, toate situate pe raze de circa 500 de metri, în centrul Londrei.

Cel mai probabil, este vorba de un atac terorist islamist.
01:24 Un alt incident a avut loc în centrul Londrei, la sute de metri de zona London Bridge

Agenţi de poliţie au fost mobilizaţi în zona Borough Market din Londra, situată la circa 300 de metri de London Bridge, anunţă Poliţia metropolitană.

„Agenţi de poliţie au fost trimişi în zona London Bridge, dar şi pentru un incident produs la Borough Market. Poliţişti înarmaţi se află în ambele zone”, a transmis Poliţia metropolitană londoneză prin Twitter.

Zona Borough Market se află la circa 300 de metri sud-vest de London Bridge, unde a avut loc incidentul rutier.
01:18 Martori: Vehiculul care a lovit pietonii în Londra rula cu peste 80 de km/h

Autoutilitara de culoare albă care a lovit pietonii în centrul Londrei rula cu peste 80 de km/h, au declarat martori citaţi de BBC News online.

După ce a lovit cu vehiculul numeroşi pietoni, şoferul a coborât şi a înjunghiat mai multe persoane, în ceea ce pare a fi un atac terorist.

Unele persoane au auzit şi focuri de armă, dar este posibil să fi fost trase de poliţie pentru eliminarea suspectului.

Autorităţile nu au oferit deocamdată nicio infomaţie despre incidentele produse în zona London Bridge sâmbătă la ora 22.30 (duminică 0.30, ora României).
01:00 Unele persoane au fost înjunghiate în incidentul din centrul Londrei; surse: sunt 15-20 de răniţi

Unele persoane au fost înjunghiate în cursul incidentului de securitate produs în centrul Londrei, afirmă martori citaţi de cotidianul The Telegraph, bilanţul total fiind de 15-20 de răniţi.

Potrivit martorilor, mai multe persoane au fost rănite după ce au fost lovite cu o autoutilitară albă. După primul incident, şoferul a intrat într-un restaurant şi a înjunghiat mai multe persoane.

Bilanţul total este de 15-20 de răniţi. Cifrele nu au fost confirmate încă de Poliţie.
00:52 BBC: Cel puţin cinci răniţi, în urma incidentului rutier din centrul Londrei

Cel puţin cinci persoane au fost rănite în incidentul rutier produs sâmbătă seară în centrul Londrei, relatează BBC News online.

Numeroşi agenţi ai serviciilor de securitate au fost mobilizaţi la locul incidentului. Persoanele rănite au fost preluate rapid de echipaje ale ambulanţelor.

Până la evacuarea victimelor şi la clarificarea situaţiei, autorităţile au restricţionat circulaţia rutieră şi au recomandat evitarea zonei.

„Echipaje intervin la un incident rutier major produs în zona London Bridge”, a transmis sâmbătă seară Poliţia metropolitană londoneză, fără a oferi detalii.
Potrivit martorilor, o autoutilitară a lovit un grup de pietoni, într-un gest aparent intenţionat, iar numeroase persoane au fost rănite.

mediafax.ro


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns