Ana și Francisc Valkay scriu file în Cartea dragostei pentru copii

valkay1„Ana și Francisc Valkay – O viață închinată baletului” – astfel ar putea fi exprimată, în doar câteva cuvinte, cariera artistică și, mai apoi, didactică a unui cuplu de artiști care, după ce a încântat, cu grația lor, miile de spectatori veniți să-i vadă în spectacolele de balet, a trecut de pe scenă în culise, continuând să slujească dansului.

Au făcut-o și o fac în continuare în cadrul „Studioului de dans Ana Valkay”, înființat în urmă cu două decenii și jumătate din dorința de a le insufla copiilor plăcerea de a dansa, de a asculta muzică bună.

Și mai fac ceva, cei doi maeștri, în acest studio: scriu, cu fiecare generație, „file în Cartea dragostei pentru copii”, după cum mărturisește Francisc Valkay. Și atunci, celor patru cuvinte din început, „O viață închinată baletului…” li se adaugă, firesc, altele: „cu dragoste pentru spectatori, cu dragoste pentru copii”…

valkay2

„Încheiam, în urmă cu 25 de ani, o etapă importantă din viața mea, o carieră de aproape trei decenii petrecute pe scena Operei Române din Timișoara. Un moment greu în viața oricărui balerin care devine, astfel, din actor, spectator. Pentru mine, scena a însemnat foarte mult și am vrut să le insuflu și copiilor plăcerea de a dansa, de a asculta muzică frumoasă.

În plus, consider studioul și o pepinieră pentru secția de coregrafie a Colegiului Național de Artă Ion Vidu, unde predau”, povestește Ana Valkay despre începuturile Studioului de dans care îi poartă numele. Fetițele sunt majoritare în grupele cu învățăcei. Ușor de înțeles, căci mai toate fetițele se visează, nu-i așa, prințese.

„Sunt aduse de părinți cam de pe la patru ani, și stau, în general, până în jurul vârstei de 13-14 ani. Pe urmă merg mai departe pe alte drumuri. Elevelor talentate le recomand să continue cu dansul”, spune doamna Valkay.

Nu ajunge, însă, doar talentul pentru a deveni un balerin de succes. „E vorba de muncă în principal. În balet, ca să faci performanță e nevoie de studiu, studiu zilnic. De multe ori, cei nu atât de talentați, dar muncitori reușesc mai bine”, explică maestrul Valkay.

Cea mai bună elevă a Studioului a fost Andreea Jura, acum prim-balerină a Operei din Cluj-Napoca. „Andreea are calități excepționale fizice, mentale. A venit la școala noastră când avea patru ani. Ana, de la 4 la 18 ani, i-a fost ca o a doua mamă. Andreea e un copil de o corectitudine de nota 20. Indiferent unde a activat a fost un om îndrăgit și apreciat.

valkay3

Ea a avut parte de o bursă în San Marino, dar a și participat, împreună cu Ana, la un stagiu la New York. Suntem foarte mândri de ea”, afirmă Francisc Valkay. Andreea Giurgiu, Teodora Andreaș și Andreea Farcaș – balerine la Opera din Timișoara și Codruța Bălan- artistă din corpul de balet al Operei din Constanța sunt alte foste eleve ale Studioului.

De două ori pe an, activitatea didactică a „Studioului de dans Ana Valkay” este concretizată în două spectacole, deja tradiționale pe scenaOperei din Timișoara: „Feeria fulgilor de nea”, în preajma Crăciunului și „Gala micilor balerini”, în iunie, la încheierea anului de studiu. Primul, cum altfel, are o tematică axată pe Sărbătoarea Nașterii Domnului, iar cel de-al doilea nu este, afirmă soții Valkay, un spectacol propriu-zis, ci o suită de recitaluri oferite de fiecare grupă, cu unul, doi sau trei lideri.

Astfel, se oferă mai multor copii șansa de a ieși în evidență. „Așteptăm de fiecare dată cu mare emoție, dar și cu bucurie aceste spectacole. Sunt momente deosebite, nu doar pentru noi, ci și pentru copii, pentru părinții și bunicii lor . Soțul meu se ocupă de regie, de coregrafie, dar și de prezentarea acestor spectacole”, spune doamna Valkay. „Trebuie găsite cuvinte alese pentru copii aleși.

Se petrece, cu aceștia, o transformare din sala de repetiții, pe scena Operei în spectacol. Și această transformare trebuie subliniată, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți, curioși, dar și mândri de ceea ce au învățat copiii lor”, adaugă maestrul.

La ceas aniversar, privind retrospectiv la activitatea de până acum, cei doi afirmă că vor continua să-i învețe pe cei mici tainele baletului.

„După un succes îți vine să te oprești, dar, ca om, trebuie să continui, pentru că preocuparea e foarte importantă. Mai este un lucru care ne motivează să mergem mai departe: dragostea dintre Ana și copii, e o dragoste unicat.

Felul în care știi să te apropii de copii e unic, e o filă dintr-o Carte cu mii și mii de file. Și noi vom continua să scriem în Cartea dragostei pentru copii, pentru că sunt multe volume de umplut încă”, afirmă Francisc Valkay.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Ana și Francisc Valkay scriu file în Cartea dragostei pentru copii

Lasă un răspuns