Acesta este, probabil, cel mai frumos port popular din Banat (GALERIE FOTO)

”Am fost trei fete acasă la mama și aveam doar un costum popular pe care îl purtam la nunți, la Paști, la rugă… Tare îmi plăcea să umblu cu el”, spune Ana Peiov, Anca, aşa cum îi spun apropiații din satul Breștea (comuna Denta), cea care în prezent are o întreagă colecție de costume populare bulgărești pe care și le-a confecționat singură.

Lucrul de mână pe care îl presupune o astfel de activitate este migălos, uneori fiind nevoie de două perechi de ochelari sau de cocoțarea pe masă, pentru a fi mai aproape de bec.

”Prima dată am examinat atent un costum minunat pe care îl purta o fetiță și m-am ambiționat să fac și eu. Ceva-ceva mai știam de la mătușile mele, pentru că atunci când eram eu copil, era obiceiul să mergem în gostie de la Bobotează până la Miercurea Cenușii – când se intră în Postul Paștelui -, perioadă în care, de luni și până joi, se ținea la fiecare, pe rând, un fel de șezătoare. Am reușit din prima. Sunt aproape 20 de ani de atunci. Rând pe rând, am făcut toate piesele costumului. Întâi fac un șnur din fir auriu cu croșeta, pe care apoi îl cos. Pentru zăbuni, un fel de paltonaș pentru iarnă, am cusut cu mâna un an întreg. Am foarte multe: pălării pentru băieți sau tart cum le spunem noi – la care mi-a trebuit un șnur de 30 de metri -, iar pentru fete, pieptare, zăbuni, cărtânțe, vălenic, brâu, batiste speciale… Pe lângă îndemânare, îți trebuie și imaginație, ca să știi să îmbini culorile”, spune Ana Peiov.

Zecile de piese ale timișencei zac însă în dulapuri, femeia neavând decât nepoți, nu și nepoate. ”Abia aștept Farsang-ul, carnavalul de la intrarea în Postul Paștelui, când băieții se îmbracă în straie feminine și astfel am ocazia să-mi văd urmașii îmbrăcați cu costumele mele”, mărturisește Ana Peiov.

Pentru că pasiunea pentru costume este atât de mare, femeia lucrează și la comandă. ”Nepoții îmi ocupă mult timp, dar tot găsesc destule ocazii într-o săptămână să lucrez la costume, pentru că asta e plăcerea mea”, conchide timișeanca.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Acesta este, probabil, cel mai frumos port popular din Banat (GALERIE FOTO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *