A înnebunit lumea?

Un joc pe smartphone, Pokemon Go, acum disponibil și în România, este cea mai recentă invenție tehnologică care a înnebunit lumea, în nici o săptămână. Scenele filmate cu practicanții lui, aduși din lumea virtuală a jocului în cea reală sunt când amuzante, când terifiante. Dacă vreți să prindeți și voi un Pokemon nu aveți nevoie nici de plasă de fluturi, nici de vreo capcană, e destul să aveți un telefon deștept, care vă poate duce taman în Piața concentrică a Libertății, pentru a vă ciocni cu vecinii de palier cap în cap.

Înainte de acest joc, însă, în viața reală au fost multe altele foarte sângeroase ori cu final incalculabil. De aceea, să ne întoarcem puțin înapoi, la 11 septembrie 2001, când Turnurile Gemene ale World Tade Center din New York s-au prăbușit, după ce câte un avion de pasageri, deturnat de teroriști, le-au lovit în plin, ca veritabile rachete cu explozibil. De remarcat, ingeniozitatea ucigașilor, de fiecare dată imprevizibili.

Recent, la Nisa, în timp ce oamenii pașnici, unii aflați în vacanță, priveau jocurile de artificii brăzdând cerul de pe esplanada Promenade des Anglais, un terorist tunisian a folosit un camion pentru a ucide tot ce întâlnea în cale.

Din spațiul arab de conflict, peste un milion de migranți au intrat în Europa, traversând Mediterana, numai în anul 2015, alt milion estimându-se că vor sosi în acest an. Printre ei se spune că se ascund și mii de jihadiști.

Vineri noaptea, la Ankara și Istanbul, a avut loc o tentativă de lovitură de stat eșuată, în urma căreia aproape trei sute de oameni și circa 1.500 au fost răniți. Ce a urmat după confruntările dintre rebelii militari și forțele loiale regimului Erdogan este un nou și uriaș tribut de suferință, căci mii de persoane au fost arestate, într-o operațiune de epurare a justiției, poliției și armatei de simpatizanții clericului musulman turc Gulen, aflat în exil în SUA. Se vorbește despre reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, intenție întâmpinată cu îngrijorare în Europa.

Dacă mai dăm niște zile înapoi, ajungem la joia Brexitului, când practicanții altui joc, cel al ieșirii Marii Britanii din UE, au jubilat. Astăzi, după toate aceste evenimente, Uniunea Europeană se înfățișează ca un puzzle neclar și nesigur.

Pe scurt, aceste câteva evenimente, care au înnebunit lumea la timpul lor, ne arată că devenim tot mai captivi într-o globalizare în care violența și terorismul sunt la ordinea zilei. Într-o astfel de lume se joacă tot un fel de Pokemon, dar cu moartea. Dacă-l prinzi, îi și smulgi inima din piept, sângele să înroșească caldarâmul.

Ne întrebăm, ca tot omul perplex în fața acestor atrocități, de ce a trebuit lumea să înnebunească și nu au înnebunit salcâmii? Ori dacă tot a înnebunit, de ce nu o fi înnebunit-o o melodie, un dans sau o modă?

Atenție de acum înainte când mergeți pe trotuare, căci orice șofer poate juca Pokemon pe smarthphone-ul său, în timp ce conduce, și captivat fiind de joc, s-ar putea să dea cu mașina în pom ori mai rău. Iar dacă joci tu, ai grijă să nu îmbrățișezi acel pom și Pokemon să-ți scape printre degete…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “A înnebunit lumea?

Lasă un răspuns