Zi de zi lângă societatea perfectă

apicultor 2

Nu este ușoară decizia de a renunța la postura de angajat în favoarea celei de stăpân al propriei afaceri; dar cei care au reușit pe acest nou drum spun toți că nu s-ar întoarce nici o clipă în rândul salariaților. Noul statut, chiar dacă îi solicită mult mai mult, fizic și mental, decât precedentul, le-a adus încredere în propria persoană și posibilitatea materială de a duce un trai decent.

Victor Dăniș, din Denta, este unul dintre cei care au ales un astfel de drum. Până în urmă cu doi ani, era angajat la o firmă. „Într-o zi, mi-am dat demisia și am decis să îmi ocup tot timpul cu creșterea albinelor. Nu mi-a fost greu să pornesc pe acest drum. Pentru mine, apicultura nu reprezintă doar o afacere, este o pasiune.

Mentor mi-a fost un vecin, apicultor de trei generații. El mi-a spus să încep cu câțiva stupi și, dacă îmi place, să merg mai departe, dacă nu, să renunț”, spune tânărul în vârstă de 32 de ani. A început, în urmă cu doi ani, cu 14 stupi. „Acum am 239. Vreau să ajung la 300, după care mă opresc”.

Mierea o vinde angro. „Vin angrosiștii la poartă și o cumpără. Dar nu iau așa, cum se spune, cu ochii închiși. Au testometre – arată ca niște telefoane mobile, și cu ele verifică pe loc calitatea mierii. Eu vând anual între patru și șase tone”. Victor Dăniș intenționează să achiziționeze și propria linie de îmbuteliere, pentru a ieși pe piață cu produsele proprii. „30.000 de euro plus TVA costă o astfel de linie”, precizează el.

Am fost interesați să aflăm, de la tânărul apicultor, care este cea mai bună miere. „Cea de salcâm, pentru că e pură și cristalizează greu, dar eu o prefer pe cea polifloră. Cea mai scumpă miere este, însă, cea de mană.

Apicultorii se feresc de regulă de ea, pentru că stupul e compromis”. Am mai dorit să știm și cum putem deosebi mierea naturală de cea falsificată. „În primul rând, mierea nu are termen de valabilitate. Dacă pe borcan e inscripționat un astfel de termen atunci e clar, nu e miere, e melasă. Cine vrea să verifice dacă mierea e naturală, trebuie să întoarcă borcanul și să observe cum urcă golul de aer format. Dacă acesta urcă lent, atunci mierea e bună. Propolisul nu poate fi falsificat”, afirmă Victor Dăniș.

Și ajungem, în acest punct al discuției noastre, la albine, pentru că de unde dacă nu de la un apicultor putem afla câteva secrete din viața cotidiană a acestora. „Un stup e o țară. Și e organizat în societatea perfectă”, spune Victor Dăniș, fără ezitare.

După care ne oferă câteva detalii: „Nu are președinte, are regină, matca. Apoi mai sunt trântorii, care toamna târziu sunt scoși afară din stup. Unele albine sunt santinele, altele doic i- au grijă de larve, fac curat, aerisesc, scot afară albinele moarte, altele sacagii – aduc apă în stup, iar altele sunt culegătoare. În stup nu poate intra orice albină. Santinela verifică pe toată lumea.

După miros sunt cunoscute albinele stupului. O intrusă e lăsată să intre doar dacă este încărcată. În cazul în care o intrusă reușește, totuși, să treacă de santinelă, se dă semnalul de alarmă și o altă albină, din al doilea filtru, se sacrifică și omoară „străina”. Spun se sacrifică pentru că moare și ea.

La albine nu există interes individual, cel mai important este binele de grup, al stupului. Și fiecare își știe locul și rolul care îi este încredințat, și își face treaba bine. Nu se trage chiulul, nu se profită de pe urma altora. Numai trântorii nu muncesc, dar ei fac zboruri de împerechere cu regina. Dar, cum am menționat mai devreme, când „misiunea” lor e încheiată, sunt scoși afară din stup”.

Înainte de plecare, o întrebăm pe Ramona, soția domnului Dăniș, despre întrebuințările cosmetice ale mierii. „Pentru măști de față, în principal. Poate fi combinată cu alte produse, dar se poate utiliza și simplă: se aplică un strat de miere pe față, se lasă 15 minute, după care se clătește cu apă călduță”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *