Vom munci mai puțin pe aceiași bani?

România a fost lider în UE la creşterea lucrărilor de construcţii în luna decembrie

Reorganizarea timpului de muncă al salariaţilor, aceasta pare a fi una dintre preocupările actuale ale aleșilor, în procedura de legiferare de la Parlament existând în momentul de față două proiecte de acte normative pe această temă.

Dacă unul dintre ele face referire la stabilirea unui program redus pentru zilele de vineri, celălalt prevede introducerea posibilităţii de a opta pentru săptămâna de lucru de patru zile, ambele vizând o apropiată modificare a Codului Muncii.

Ziua de vineri redusă, salariul rezistă

Un timp de muncă redus de la 40 la 38 de ore pe săptămână, fără ca angajaţii să aibă de pierdut din drepturile salariale de care beneficiază, este propunerea aflată momentan în consultare publică la Senat şi care urmează să intre în dezbatere la comisiile Camerei, proiectul incluzând prevederea conform căreia „pentru salariaţii cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de şase ore, şi de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată“. În plus, în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, angajatorii ar putea să opteze şi pentru o altă repartizare inegală a timpului de muncă, însă doar cu respectarea duratei „normale“ de 38 de ore pe săptămână.
Săptămâna de patru zile

Aceasta nu este însă singura inițiativă care ar aduce modificări și completări Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, un alt demers legislativ instituind posibilitatea de a opta pentru o săptămână de lucru de patru zile, însă cu un program zilnic de zece ore. Respins inițial de Senat, proiectul se află la comisiile Camerei Deputaţilor şi urmează să ajungă la votul decisiv.

În această a doua variantă, durata normală a timpului de lucru ar urma să rămână de opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, însă angajatorii ar avea libertatea de a stabili, împreună cu salariaţii un program modificat. „Fiecare angajator stabileşte împreună cu angajatul norma timpului de muncă, aceasta putând fi şi de zece ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, este specificat în proiect.

Desigur, în această situație, săptămâna de lucru s-ar scurta practic la numai patru zile, în timp ce repausul ar include și ziua de vineri, devenită liberă. În expunerea de motive a proiectului, iniţiatorul îşi bazează propunerea pe creşterea productivităţii la locul de muncă, încasări comerciale mai consistente în zilele de weekend, ba chiar şi pe apariţia de noi locuri de muncă.

FOTO: ziarulargesenilor.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *