Virusul gripei aviare, tot mai aproape de Timişoara

Crescătorii de păsări și porcine ar putea primi ajutoare de stat pentru a compensa pierderile generate de scumpirea materiilor prime

Ultimul focar de gripă aviară a erupt recent la nici 200 de kilometri de Timişoara, în judeţul Csongrad, şi a afectat o fermă de raţe domestice.

Este vorba de o exploataţie de 40.000 de păsări. Ieri, la Constanţa, în raza portului, a fost descoperită o lebădă moartă, cu suspiciunea de a fi decedat din cauza virusului aviar. Probele recoltate au fost trimise la un laborator specializat pentru clarificarea problemei.

Până una-alta, autorităţile maghiare au luat imediat măsurile care se impun în asemenea cazuri, cerând sacrificarea tuturor exemplarelor din fermă. În cazul celorlalte ferme unde nu s-au depistat animale bolnave, autorităţile au cerut ca păsările să rămână închise. Măsura preventivă, care vizează județele Bekes, Bacs-Kiskunand și Csongrad, de la granița Ungariei cu România, a fost luată pentru reducerea șanselor ca păsările domestice din aceste județe să intre în contact cu cele sălbatice. Măsuri similare pentru protejarea păsărilor au fost adoptate în Germania, Austria, Olanda, Franța, Polonia, Danemarca, Croația și Elveția.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), epidemia de gripă aviară a început în urmă cu două luni și va continua să amenințe Uniunea Europeană până în primăvara anului viitor. Iniţial virusul a fost descoperit la păsările sălbatice din Germania, Ungaria și Austria, dar, mai apoi, au fost raportate și cazuri în fermele de rațe și curcani, unde toate păsările au fost tăiate.

Tulpină nouă şi periculoasă

Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv în Camerun, Niger și Togo, în ultimii doi ani. Păsările sălbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de îmbolnăvire.

„Noua tulpină H5N8 poate fi extrem de periculoasă şi pentru om”, a declarat Daroczi Csaba, director-adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş. El a precizat că virusul se poate trasmite de la pasăre la om şi prin secreţii şi excremente. Virusul gripei aviare este extrem de periculos şi seamănă cu cel al gripei obişnuite, cu menţiunea că se poate răspândi în toate cele patru anotimpuri. Dar iama şi primăvara gripa se răspândeşte mai uşor, fiindcă virusul rezistă mai bine la o temperatură scăzută. Păsările de toate speciile şi vârstele pot fi infectate de această formă a gripei. Epizootia evoluează şi se răspândeşte rapid, iar mortalitatea păsărilor infectate poate ajunge chiar şi al sută la sută.

Măsuri sporite de biosecuritate

De îndată ce în Ungaria au fost depistate primele cazuri de gripă aviară la păsări, autorităţile române au luat primele măsuri de biosecuritate. Ca urmare, a fost interzis importul de păsări şi subproduse din zonele unde s-au declarat focare de virus şi din împrejmuiri.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a transmis în teritoriu o serie de măsuri, printre care monitorizarea severă a comerţului intracomunitar, verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de influenţă aviară precum informarea medicilor veterinari.

De asemenea, s-a dispus respectarea cu stricteţe a condițiilor de biosecurite în fermele comerciale de păsări și în gospodăriile populației, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migraţia păsărilor sălbatice, fenomen ce se află în plină desfășurare şi rolul păsărilor sălbatice „punte” (guguștiuci, vrăbii, porumbei,etc) în difuzarea virusului gripal aviar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *