Vino și salvează o viață! Orice timișean poate fi erou

celule stem

Doi tineri timișeni sunt pe punctul de a salva o viață. ”Este vorba de doi bărbați de 30 de ani care s-au înscris în Registrul național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice care au fost găsiți compatibili cu un alți tineri care suferă de leucemie. Modalitatea prin care vor dona – fie prin afereză din sânge periferic, fie prin măduvă osoasă – le aparține, procedurile urmând să se efectueze la Spitalul de Copii <<Louis Țurcanu>>. În acest caz, donatorii și primitorii nu se cunosc între ei, urările de bine sau mulțumirile sunt transmise prin intermediul echipei medicale. Avem însă cazuri în care rudele, colegii și prietenii unor bolnavi se înscriu în registru din solidaritate, și chiar dacă nu sunt compatibili, vor să ajute alți suferinzi în speranța că cineva va face același lucru pentru apropiații lor”, a precizat Dana Văcariu, de la Centrul donatorilor de celule stem hematopoietice din cadrul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.

Pe 17 septembrie, în întreaga lume se sărbătorește, sub sloganul ”Donatorule, mulţumesc!”, Ziua Mondială a donatorilor de celule stem hematopoietice. În Timișoara vor fi organizate activități prin care va fi marcată această zi în cadrul mai multor unități sanitare: Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, Spitalul Județean și Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu”.

dana vacariuAstfel, prin campania ”Donează o șansă la viață!”, timișenii cu suflet mare (cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani) sunt așteptați, în perioadele 19-23 și 26-30 septembrie, la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara (str. Martir Marius Ciopec nr. 1), pentru consiliere și înscriere în cadrul Registrului național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice.

”Prin această campanie ne propunem să promovăm sănătatea și să informăm populația despre posibilitatea ca orice persoană să poată da viață mai departe donând pentru pacienții care au nevoie de un transplant de celule stem și care speră că un donator voluntar compatibil le va da o șansă. Pentru înscrierea în registru este necesară recoltarea a circa cinci mililitri de sânge pentru efectuarea probelor de compatibilitate, rezultatul urmând a fi trecut în baza de date”, a precizat Dana Văcariu.

Din iunie 2013 și până în prezent, 3.000 de timișeni s-au înscris în Registrului național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *