Vechea taxă auto, recuperabilă fără judecată

taxa auto 1

De ani buni, mașinile second-hand fac legea pe șoselele timișene. Șoferii ceva mai mișcăreți luau (și o mai fac încă) calea Germaniei, Austriei, a Franței și a celorlalte țări de unde își puteau achiziționa un autoturism cu suspensii tratate cu drumuri fără gropi și, mai cu seamă, la un preț modic.

Dincolo de prețul automobilului, trebuia luată însă în calcul și o cheltuială suplimentară: taxa auto necesară înmatriculării, deloc ieftină, indiferent de denumirea pe care a purtat-o în decursul timpului.

În toamna anului trecut, legiuitorul venea cu o veste bună pentru acești proprietari de mașini, stabilindu-se că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisiile poluante își pot cere banii înapoi, fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă.

Precizare importantă, căci o asemenea decizie fusese luată și în 2014, ea vizându-i însă doar pe aceia care reușiseră să-și câștige în sala de judecată dreptul de a-și primi banii înapoi. Pentru ca suma achitată în contul taxei să se întoarcă în buzunarul plătitorului, era nevoie însă și de o procedură de restituire, ce trebuia emisă până la mijlocul lunii octombrie 2015. Se știe, însă, cu ce încetineală macină morile Legislativului, astfel că necesara procedură a fost publicată de-abia marți, intrând în vigoare cu data de 12 aprilie.

Azi la stat un leu plătești, într-un cincinal îl primești

Ce-i drept, actul normativ nu-i grăbește nici pe solicitanți să vină să-și depună cererile de recuperare a banilor, aceștia având la dispoziție timp berechet. „Cererea de restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire“, se specifică în recentul ordin comun al Ministerului Mediului și ANAF. Și cum acest drept fusese legiferat în toamna anului trecut, reiese că plătitorii taxei auto vechi au răgaz până la 1 ianuarie 2021 să-și ceară banii înapoi.

De altfel, „Grăbește-te încet“ pare a fi cuvântul de ordine în această chestiune a restituirii taxei. Dacă nu-i zorește pe proprietarii de mașini spre organul fiscal în a cărui rază teritorială își au domiciliul, statul nu se întrece cu gluma nici în privința iuțelii cu care returnează banii, care vor ajunge la cei în drept în exact un… cincinal.

„Sumele […] se achită pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20 la sută din valoarea acestora, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent”, este explicat în actul normativ amintit. Prima tranşă va fi plătită în luna următoare datei emiterii deciziei de soluţionare a cererii de restituire, restul ajungând în luna aprilie a fiecăruia dintre următorii patru ani, pentru cererile de restituire depuse în primul semestru, respectiv în luna noiembrie, pentru solicitările înregistrate în a doua parte a anului. Desigur, plata va include și dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxei și data restituirii acesteia.

Ce acte sunt necesare

Cererea de restituire nu este singurul act pe care proprietarii de mașini îl vor avea de pregătit, ei având nevoie, conform prevederile publicate în această săptămână, de un document care atestă plata taxei, de cartea de identitate și certificatul de înmatriculare ale vehiculului (original și copie), precum și o copie după actul de identitate al solicitantului. Lipsa unuia dintre aceste acte (ori neprecizarea unui cont bancar pentru plata sumei) atrage după sine respingerea cererii de restituire.

De reținut că pot depune solicitări doar persoanele care au plătit taxa auto înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu, adică în perioada 2007 – martie 2013, atunci când statul a aplicat, în mod succesiv, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Cum în prezent timbrul de mediu este încă în vigoare, persoanele care au achitat această taxă din martie 2013 şi până acum nu pot cere restituirea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Vechea taxă auto, recuperabilă fără judecată

  1. Eu am depus pe 14 sept.2015 cererea de recuperarea taxei de poluare impreuna cu actele cerute.Raspunsul celor dela ANAF :va informam ca deocamdata suntem in imposibilitatea de a da curs celor solicitate de dvs.deoarece nici pana la ceasta data nu a fost publicat in monitorul oficial ordinul comun al minisrerului mediului si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administratiei Nationale de Administrare Fiscala care va stabili procedura de efectuare a platii astfel cum a fost modificata ordonanta nr.40/26 aug.2015.Asa ca fratilor sa mergem la padure si sa privim cerul instelat pana excrocii din Administratie se vor mai gandi la noi muritorii de rand.!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *