Unde sunt găleţile de altădată? Vom avea, iarăşi, o campanie electorală discretă şi searbădă

alegeri parlamentare 1

Vineri s-a dat startul în campania electorală parlamentară pentru alegerile din 11 decembrie. În judeţul Timiş, vom avea zece deputaţi şi patru senatori, care vor fi aleşi din rândurile partidelor politice şi a candidaţilor independenţi înscrişi în competiţie. Spre deosebire de scrutinul din urmă cu patru ani şi cel din 2008, nu vom mai vota în funcţie de colegiul electoral în care locuim.

S-a revenit la vechiul sistem, cel de pe liste, votul uninominal dovedindu-se un eşec. Fiecare partid propune câte o listă de candidaţi, iar în funcţie de procentele obţinute, va fi stabilită configuraţia parlamentară.

Există două partide puternice, PSD şi PNL, secondate de alte câteva mai mici, aşa-numitele „partide-balama”, care ar urma să încline balanţa în favoarea unuia sau altuia dintre „coloşi”.

Conform sondajelor, cu şanse de a intra în Parlament sunt PMP, ALDE, USR şi UDMR. În judeţul Timiş, vom avea patru senatori şi zece deputaţi şi este deja cert că va fi schimbată major componenţa parlamentarilor. Din diferite motive, mulţi dintre parlamentarii actuali nu se mai regăsesc pe liste: Ilie Sârbu s-a retras din politică, optând pentru Curtea de Conturi; Sorin Grindeanu a devenit preşedintele Consiliului Judeţean Timiş; Maria Garpini a ajuns europarlamentar; Niculae Mircovici a decedat; Florin Bârsăşteanu, Petru Andea, Dorel Covaci, Sorin Stragea, Horia Cristian şi Alin Popoviciu nu mai candidează.

Ca şi la alegerile din vară, va fi, din nou, o campanie plictisitoare, întrucât s-au schimbat regulile electorale. La fel ca la scrutinul local, nu sunt permise bannere şi mash-uri uriaşe, aşa cum vedeam în campaniile trecute.

De asemenea, sunt total interzise cadourile electorale intrate aproape în tradiţie: pixuri, brichete, şepci, fulare, geci, cizme, umbrele sau celebrele găleţi care au făcut mult timp deliciul alegătorilor. Nu sunt permise nici spectacolele electorale şi nici aşa-zisele pomeni în care micii şi berea erau ingrediente obligatorii. Singurele forme de propagandă permise sunt pliantele, precum şi publicitatea în mass-media.

Aşadar, să nu ne aşteptăm la o avalanşă de modalităţi de a fi convinşi să ne dăm votul. Important este, totuşi, să ne exprimăm voinţa în 11 decembrie.

Ce vor face, apoi, politicienii? Vorbele marelui Gheorghe Hagi sunt de o înţelepicune aristotelică: „Important e să facă bine, ca să nu fie rău”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *