Un sat, trei case, două familii…

Topla

Din satul în care, odinioară, trăiau câteva sute de oameni au mai rămas doar trei case. Două sunt locuite, iar a treia stă să se dărâme, căci ultimul ei locuitor, o bătrână, a încetat din viață.

Satul Topla, căci despre el este vorba, aparține de comuna timișeană Mănăștiur și este poziționat într-un cadru de poveste. Este amintit, pentru prima dată, în documente, ca datând din anul 1500. A fost întotdeauna un sat mic, posibil și din cauza izolării de fluxurile economice și de lipsa unor utilități, dar astăzi, doar două familii mai locuiesc acolo.

Într-o casă își duc existența o bătrână și fiica ei, iar în cealaltă, un bărbat căruia i se spune ”domnul inginer”. Celelalte case, părăsite în timp, s-au năruit, fiind acoperite acum de copaci. Un necunoscut care trece astăzi prin zonă nu ar putea să-și dea seama că, odinioară, cele trei case rămase în picioare au fost înconjurate de alte câteva sute.

Biserica, la muzeu

Poate suna ciudat, însă municipiul de pe Bega are o strânsă legătură culturală cu satul aproape părăsit. Aceasta, întrucât biserica veche din Topla poate fi admirată astăzi la Muzeul Satului din Timișoara. Cu ani în urmă, a fost dezasamblată din cimitirul satului, de pe locul în care a fost înălțată, și mutată la oraș. După ce a fost reabilitată, în biserica respectivă, pe lângă slujbe, s-au binecuvântat botezuri și căsătorii. Evident, în satul timișean nu s-a mai ridicat un alt lăcaș sfânt.

În Evul Mediu, un panou solar

De vreo 30 de ani, Topla s-a reîntors în Evul Mediu, căci în sat nu mai există nici curent electric. Stâlpii de electricitate pironiți pe cele câteva sute de metri ai așezării sunt totuși o dovadă că localnicii se bucuraseră, cândva, și de beneficiile tehnologiei moderne. Nimeni nu știe cu precizie ce anume s-a întâmplat. Autoritățile locale presupun că de vină ar putea să fie… hoții, neidentificați însă. Întrebate de ce nu se face o remediere a situației, ni se dă de înțeles că nu prea e rentabil. Pentru două familii…?

Totuși, în casa bătrânei din sat arde becul. Având copii și nepoți prin alte părți, mai ancorate în secolul în care trăim, a avut avantajul de a primi un panou solar, care transformă energia captată de la soare într-una electrică.

Fără apă…

Din Topla nu doar curentul lipsește, ci și apa potabilă. Oamenii și-au făcut propriile foraje și fântâni și au băut cu… încredere, căci nimeni nu a făcut analize chimice pentru lichidul vital. Lemnele sunt sursa de bază în încălzire. Canalizarea sau fosa septică sunt doar cuvinte din dicționar.

”Poți să stai, și zi și noapte, în curu’ gol, că nu te vede nimeni”, sintetizează bătrâna realitatea care o înconjoară.

Perspective datorate vecinilor…

Totuși, drumul până la Topla este practicabil, fiind în perspectivă de a fi chiar asfaltat. Nu pentru cele trei suflete care mai trăiesc în sat, ci pentru că, din întâmplare, este o scurtătură de care ar putea beneficia alți localnici din zonă. Și, cine știe, poate chiar potențiali localnici… de weekend, care, potrivit opiniei autorităților din zonă, ar putea să repopuleze satul. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru peisaj sau pentru a citi, seara, cărți la lumina opaițului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Un sat, trei case, două familii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *