Un cartier cu 70 de case şi altul cu 50 de plaţuri

case noi 2

Ne-am obişnuit, deja de ani buni, să vedem cartiere întregi de case cu etaj, în diverse etape de construcţie, la marginea localităţilor rurale din vecinătatea Timişoarei.

Sătui de agitaţia urbană, bănăţenii cu dare de mână se mută „la sat”, chiar dacă termenul a devenit între timp impropriu, iar căsuţelor bătrâneşti de văiugă, cu muşcate la ferestre, le-au luat locul vile impozante cu living, dressing şi mansardă, scară interioară nichelată şi terasă cu ştaif.

La Dumbrăviţa sau la Săcălaz, la Giarmata, Ghiroda sau Şag, se lucrează din greu şi se investeşte masiv în locuinţe moderne, cu un petic de curte ori, după buget, cu grădină şi piscină. Beneficiarii sunt, în majoritate, cei care părăsesc oraşul de dorul aerului liber şi-al unei linişti cel mai adesea iluzorii.

CUTREMUR în Biserica Ortodoxă: se INTERZIC anumite tipuri de CĂSĂTORII

Comuna Ştiuca face, însă, excepţie. Nu că aici nu s-ar înălţa case noi, ba chiar dimpotrivă, însă acestea nu sunt ale timişorenilor reîntorşi „la natură şi la tradiţie”, ci chiar ale băştinaşilor, tineri care nu doresc să părăsească vatra satului, ci doar să-şi asigure un plus de confort pe meleagurile natale.

„Avem un cartier cu 70 de case şi un altul, mai nou, cu 55 de plaţuri. Ucrainenii noştri, adică populaţia majoritară din Ştiuca, sunt tineri şi au tot viitorul înainte, aşa că e normal să se gândească să-şi ridice vile. Se duc să lucreze în străinătate, cel mai adesea în construcţii, o meserie tradiţională pentru neamul nostru, iar banii câştigaţi acolo îi investesc în propria lor reşedinţă, pe care o ridică în regie proprie. Fiecare se ocupă de treaba asta în ritmul lui, dar comuna se extinde frumos, oamenii fac copii şi n-au nici un gând să plece de-aici, din locul unde au văzut lumina zilei. Unii şi-au cumpărat şi terenul, căci ţin la ideea de proprietate, alţii îl au concesionat, dar nimeni nu stă cu mâinile în poală dacă vrea să ofere familiei şansa de a trăi în condiţii civilizate şi moderne”, ne spune Vasile Bejera, primarul de la Ştiuca.

Iar pentru ca ideea de confort să fie ilustrată şi altfel, ne informează că 17 kilometri de străzi, de pe toată raza comunei, sunt incluse în planul de asfaltare, 3 km fiind deja finalizaţi şi alţi 7 în pregătire.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un cartier cu 70 de case şi altul cu 50 de plaţuri

  1. Cautam colaboratori! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige comisioane prin colaborare la domiciliu! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *