Tragedia de la Colectiv s-ar putea repeta oricând la Timişoara!

cluburi Timisoara

Un scurt tur al cluburilor și localurilor din centrul Timișoarei, în special al celor situate în zona istorică, le-ar da fiori specialiștilor în siguranța la incendii. Multe sunt situate în subsoluri, iar în ele se intră și se iese pe o singură scară, cel puțin la prima vedere. Chiar dacă nu au burete ieftin pe pereți și tavan, materialele inflamabile sunt prezente.

Legislația este destul de stufoasă în această privință, dar nu este – după cum s-a și văzut, din nenorocire – suficient de aspră. Cifrele comunicate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat nu sunt de natură să liniștească pe nimeni, deși există acțiuni de control.

În privința primăriei, această instituție practică, la rândul ei, regula „declarației pe proprie răspundere”, fiind foarte preocupată de comerțul stradal. Regulamentul Poliției Locale Timișoara prevede, într-adevăr, verificarea avizelor și autorizațiilor, dar instituția nu este foarte interesată de probleme de siguranță la incendii. Cu alte cuvinte, tragedia de la Colectiv ar fi putut avea loc și la Timișoara și, probabil, în orice oraș din România.

Mii de tineri din Timișoara ies în weekend în cluburi, pub-uri, baruri sau cum le-o mai fi spunând localurilor în care se ascultă muzică, se dansează, se beau bere ori cocktail-uri. Distracția este în toi în serile de vineri și sâmbătă, iar uneori devine chiar incendiară, pentru că au loc și show-uri cu flăcări.

Aglomerația este atât de mare încât durează chiar și zece minute să te strecori printre oameni și să ajungi la toaletă. Unele dintre aceste localuri se află în subsoluri, fără ferestre și cu câte o singură cale de acces, cel puțin din câte se poate observa, iar dacă nu se vede cu ochiul liber, în momente de panică maximă, cine ar mai sta să caute o altă ieșire?

Într-adevăr, pereții sunt, la multe dintre ele, din cărămidă aparentă, care nu este inflamabilă. Totuși, spațiul este închis, mobilierul este din lemn, iar la bar se servesc „shot”-uri în flăcări. Dacă – Doamne-ferește! – ar lua foc ceva din lemn, nu flăcările i-ar putea nenoroci pe cei prezenți, ci fumul. Poate au planuri de evacuare, personal instruit, avize de securitate la incendiu sau alte acte necesare, poate nu, dar nu te poți opri să-ți pui întrebări când intri în localurile situate cu precădere în zona istorică a Timișoarei.

Nici un club nu a fost închis

Conform datelor ISU Banat, au fost efectuate, în acest an, 86 de controale în cluburi, discoteci și unități de alimentație publică din Timișoara. S-au dat 169 de sancțiuni, dintre care 46 de amenzi și 123 de avertismente.

Încă de la începutul lunii octombrie, în urma unei dispoziții a prefectului Eugen Dogariu, s-au făcut controale în localurile din Complexul Studențesc, care vor fi urmate, în această lună, de localurile din centru. Din cele 86 de acțiuni de control, în 18 cazuri s-au găsit deficiențe în privința căilor de evacuare, care erau blocate cu diverse obiecte.

Angajații localurilor au participat la instruiri și la exerciții de intervenție și de evacuare coordonate de pompieri. Nici unul dintre cluburile, barurile sau restaurantele verificate nu a fost închis.

Propria răspundere sau fuga de răspundere?

Orice firmă care desfășoară o activitate comercială pe teritoriul Timișoarei are nevoie de un acord de la primărie, în acest scop existând și un birou specializat. Pe lista de acte necesare pentru localuri de alimentație publică se află: o cerere-tip, două certificate de la Registrul Comerțului, un extras CF, contractul pentru spațiu, planul punctului de lucru întocmit de un proiectant autorizat, acordul vecinilor direct afectați și, indispensabilul „dosar de încopciat”.

Taxele aferente se achită la eliberarea acordului, iar cererea se supune procedurii aprobării tacite. Cel care dorește să-și deschidă un local de alimentație publică mai trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, din care să reiasă tipul acestuia (restaurant, bar, berarie, disco-bar, video-bar, discotecă sau chiar cabaret, conform clasificărilor în vigoare).

Atât se cere la Primăria Timișoara de la un patron de local, fără nici o verificare la fața locului, totul încadrându-se, probabil, în normele legale. Poliția locală ar putea, totuși, face controale pe tema siguranței la incendii, pentru că are în atribuții verificarea existenței la locul de desfășurare a activității comerciale a autorizațiilor, aprobărilor, avizelor și a altor documente stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităților cemtrale sau locale.

Aceasta nu se întâmplă, însă, după cum se observă din lista informațiilor făcute publice în ultimele luni de poliția locală, care s-a ocupat de boschetari, lipitori clandestini de afișe, un cetățean care l-a înjurat pe primar, persoane care au aruncat deșeuri pe spațiile verzi, muzică dată prea tare și bicicliști care au circulat neregulamentar.

Se pare că, din dorința de a se reduce birocrația, legislația românească se bazează prea mult pe buna-credință a unor întreprinzători, care ar trebui, teoretic, să se adreseze nesiliți de nimeni pompierilor pentru a obține avizele de securitate la incendiu și să se conformeze recomandărilor.

Din păcate, nu se întâmplă întotdeauna așa, iar o simplă vizită la ceas de seară în câteva cluburi și pub-uri foarte căutate din zona ultracentrală a Timișoarei ar naște foarte multe întrebări, care e mai bine să fie puse acum decât când va fi, poate, prea târziu.

Citeşte şi:

TRAGEDIA din Colectiv – Trupa Taxi a lansat o melodie în memoria victimelor: „CE FACEŢI?”

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *