În timp ce îi acuzăm pe străini că ne dau mâncare scumpă şi de proastă calitate, mulţi dintre producătorii băştinaşi procedează la fel

rafturi hypermarket

Diferenţele de calitate între produsele comercializate pe piaţa est-europenă şi cea vestică au intrat, în fine, în atenţia guvernanţilor noştri. Deşi nu este o iniţiativă proprie, ci o reacţie la semnalul de alarmă deja tras de autorităţile din Ungaria, Cehia şi Slovacia, putem spera că se va lăsa cu unele măsuri benefice consumatorilor.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sunt instituţiile care deja au intrat pe fir. O primă măsură a fost solicitarea unor date suplimentare privind posibila practicare a dublului standard, atât de la Comisia Europeană, cât și de la marile rețele comerciale.

„Urmează ca, după analizarea acestor informații în cadrul grupului de lucru, ANSVSA să se implice în activitățile de protejare a intereselor și sănătății consumatorilor, prin acțiuni care vizează produsele alimentare, sub aspectul siguranței alimentelor”, se precizează într-un comunicat al instituţiei, în care se mai anunţă constituirea unui grup de lucru comun cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi cu ANPC, în vederea stabilirii unui plan de măsuri.

Procesatorii autohtoni nu-s mai breji, o spun singuri

Problema legumelor, fructelor, mezelurilor, lactatelor şi altor produse din import slabe calitativ sau chiar tratate chimic sau conţinând în exces substanţe sintetice periculoase a fost adesea dezbătută, însă foarte multe măsuri concrete nu s-au luat. Discuţia începută pe marginea alimentelor din import s-a extins, inevitabil, şi asupra celor produse în ţară. Ei bine, iată că procesatorii români strâmbă din nas când vine vorba despre acţiuni concrete pentru îmbunătăţirea calităţii produselor livrate pe piaţa internă.

„Este mult zgomot pentru nimic. Scandalul acesta privind alimentele a fost și acum cinci ani și mie mi se pare ciudată revenirea lui în această perioadă. Comisia Europeană a dat un răspuns foarte clar: dacă se respectă ceea ce scrie pe etichetă, procesatorul nu este de vină. În cazul în care consumatorul dorește produse ieftine și proaste, este alegerea lui, iar producătorul face ceea ce i se cere. Repet, dacă este respectată rețeta, nu este de vină producătorul, iar cel care trebuie să respingă produsele slabe calitativ este consumatorul. Dacă nu există pe etichetă lucruri mincinoase, legislația nu este încălcată. România este considerată o piață de mâna a doua, o piață care cumpără produse ieftine”, susține Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, care grupează majoritatea asociaţiilor şi patronatelor din industria alimentară.

Cu alte cuvinte, procesatorii români nu au apăsări vizavi de calitatea proastă a propriilor produse. Mai mult, unii dintre ei recunosc dublul standard pe care îl practică, respectiv calitate superioară la export şi inferioară pe piaţa internă, plină de amărăşteni dispuşi să cumpere ce e mai ieftin, fără să-i preocupe conţinutul.

Ar fi necesar un standard calitativ?

Ar trebui introdus un standard calitativ al produselor agroalimentare de pe piaţa românească, este de părere Nicolae Oprea, preşedintele Comisiei pentru agricultură din cadrul Consiliului Judeţean Timiş.

„Aceste lucruri se practică de ani de zile. În mod deosebit procesatorii nu au avut interesul să ia măsuri care să-i protejeze pe consumatori. Totul se face agâţându-se de bani, de profit, fără să intereseze pe nimeni sănătatea oamenilor. Avem nevoie de asumarea unor standarde privitoare la calitatea produselor agroalimentare. Mâncarea se face mai mult din apă, sare, grăsimi, gheare şi o sumedenie de E-uri, decât din carne, ouă, lapte sau alte produse naturale”, susţine Oprea.

El propune, de asemenea, ca în cadrul direcţiilor agricole judeţene să se reînfiinţeze serviciile specializate în industria alimentară. „Până în 2002 existau aceste servicii la nivel judeţean. Ele aprobau fiecare reţetă de fabricaţie, după care, periodic, verificau respectarea acesteia. Acum, nimeni nu respectă niciun fel de standard”, afirmă Oprea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În timp ce îi acuzăm pe străini că ne dau mâncare scumpă şi de proastă calitate, mulţi dintre producătorii băştinaşi procedează la fel

  1. nu avem nevoie de alte Standarde ,sa le respectam pe cele care au fost inainte de 90.dar cu controlori de buna credinta nu de cei pusi pe capatuiala.Ca din acest motiv am ajuns in aceasta situatie, din orice pcv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *