Timișoara, în zodia libertăţii

Revoluției

De 27 de ani trăim în libertate, iar acest lucru se datorează cu siguranță și timișorenilor care au ieșit în stradă, zi de zi, începând din 16 decembrie 1989, pentru a protesta împotriva regimului comunist și a răsturna dictatura lui Nicolae Ceaușescu.

Fără a face o cronologie a evenimentelor, 20 Decembrie, ziua în care revoluționarii au proclamat Timișoara drept primul oraș liber al României, are o semnificație aparte. De atunci, clepsidra cu ani s-a întors și totul a căpătat alt sens.

Este de remarcat curajul și jertfa manifestanților, grație cărora istoria a căpătat un alt făgaș. În diferite zone ale Timișoarei, sub gloanțele represiunii, zeci dintre protestatari au înroșind caldarâmul, iar alte sute au fost arestați.

Cu o zi în urmă, în 19 Decembrie, revolta s-a generalizat în municipiu, prin intrarea în grevă a angajaților de pe platformele industriale ale orașului. Acesta a fost de fapt un semnal clar că zilele regimului comunist sunt numărate și că nu va mai dura mult până acesta va cădea.

Să reținem câteva secvențe petrecute în fața mulțimii, peste 100.000 de oameni invadând Piața Operei. Marea de timișoreni cum nu mai fuseseră poate în același loc deodată a asistat la constituirea Frontului Democratic Român, primul comitet revoluționar, și la citirea primei proclamații a Revoluției Române.

Printre revendicările formulate atunci de liderii din Balconul Operei se numărau următoarele: organizarea de alegeri libere, libertatea cuvântului, a presei, radioului și televiziunii, deschiderea granițelor, respectarea drepturilor omului și eliberarea deținuților și a dizidenților.

revolutie

Armata fraternizează cu protestarii și se retrage în cazărmi, iar protestarii arestați sunt eliberați. În aceeași zi, un alt grup al liderilor revoluționari va cere din balconul Comitetului Județean al PCR primului-ministru comunist Constantin Dăscălescu, demisia lui Nicolae Ceaușescu și a guvernului.

Toate acestea erau solicitări cu caracter politic, de neimaginat cu câteva zile înainte de a izbucni revolta timișorenilor. Este la fel de semnificativ și faptul că, în această zi, protestele din municipiul de pe Bega au radiat și în alte orașe bănățene, rezistenței timișorenilor alăturându-se lugojenii și arădenii.

Din 21 decembrie, mai multe orașe se solidarizează cu timișorenii și flacăra Revoluției cuprinde și Capitala. „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!” a fost chemarea acelor zile tensionate și sângeroase, în urma cărora regimul comunist a căzut, făcând loc unui proces democratic care a adus România în rândul țărilor civilizate și libere.

Semnificația zilei de 20 Decembrie 1989, în care Timișoara a devenit primul oraș liber al României este, însă, complexă și, în același timp, profundă. O poți desluși pe chipurile frumoase ale tinerilor de astăzi, născuți în libertate și în democrație, în timp ce se află la promenadă pe străzile pietonale ale orașului sau își savurează cafeaua la una dintre multe terase din piețele centrale.

Despre această zi îți pot vorbi și cei plecați pentru a-și face o viață mai bună. Libertatea redată tuturor îi bucură deopotrivă și pe cei care nu pot scăpa nici acum de nostalgia după comunism. Revoluționarii Timișoarei, cu diplomă și fără, cei care s-au întors la profesiile lor și cei care nu mai sunt printre noi, merită respect pentru totdeauna.

Prin faptele lor, timișorenii au mai adăugat la multele premiere care li se datorează de-a lungul timpului în varii domenii și pe cea de inițiatori ai Revoluției din 1989. Au urmat multe altele, în anii postrevoluționari. Recent, Timișoara și-a adjudecat titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021.

Ce poate fi mai frumos, după 27 de ani de libertate, decât această onoare? Orașul Revoluției va avea, astfel, ocazia să dovedească Europei că luminează prin oamenii săi. Te iubim, libertate, căci ești la originea a tot ce ni se întâmplă de 27 de ani încoace!

 

Program special pentru o zi istorică

Declarată Ziua Timișoarei, zi de importanță locală, printr-o hotărâre de consiliu local din 2010, data de 20 decembrie a intrat în istorie în anul 1989, când aproape toți locuitorii orașului au ieșit în stradă și au demonstrat pentru libertate.

În acest an, în amintirea acelei zile, la ora 12, vor suna sirenele, pentru a aminti momentul în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România.

Încă de dimineață, la ora 10, la 500 de kilometri distanță, Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989 va depune coroane la troiţa crematoriului Cenuşa (Parcul Tineretului din Bucureşti), iar la ora 12, vor avea loc un parastas şi o slujbă de pomenire la Popeşti-Leordeni, la Monumentul şi Biserica Eroilor-Martiri ucişi la Timişoara.

După-amiază, începând cu ora 16, în sala de solemnități a hotelului „Arizona”, Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara va avea loc adunarea festivă, cu participarea membrilor şi a invitaţilor din organizaţiile de revoluţionari şi din alte instituţii locale şi din judeţ.

De asemenea, în Piața Victoriei va avea loc, începând cu ora 18, spectacolul „Rock for Revolution”. La ediția din acest an, pe scenă vor urca formațiile Sonatic, Pro Musica şi Pasărea Rock.

Articol scris de Marcel Sămânţă şi Daniela Damian


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *