TIMIŞ. Recuperarea banilor de la stat, cu nervi mulți și cu viteza melcului

finanate publice

Finanțele Publice – instituția care nu-și iartă datornicii – a ajuns ea însăși în imposibilitate de plată. De la începutul anului, timișenii bat zilnic drumul la Finanțe ca să întrebe când pot încasa sumele acordate cu titlu de restituire a timbrului de mediu.

În această situație se află proprietarii de mașini second-hand care au fost obligați să achite în trecut această taxă, recuperată ulterior în instanță, în urma unor procese care s-au întins pe mai mulți ani.

Fiind obligat să respecte sentințele judecătorești, statul român a găsit o ”chichiță„ de rezolvare a acestei probleme, împărțind plata datorată către contribuabili în mai multe tranșe, acordate anual.

De exemplu, o persoană care a dobândit un autoturism în 2012 a reușit să între în posesia primei tranșe de bani abia în 2014, după doi ani de procese.

În 2015, i-a fost acordată cea de-a doua tranșă, dar pentru a treia, care trebuia achitată la finele anului trecut, nu au mai fost bani.

Potrivit reprezentanților Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timiș, în Trezoreria statului, la momentul actual, soldul contului ”disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule” este zero.

Această situație a apărut ca urmare a faptului că, în contul respectiv, nu mai intră bani proveniți din încasarea timbrului de mediu (taxa fiind eliminată), iar statul nu a găsit, deocamdată, alte fonduri din care să acopere deficitul.

Oamenii sunt sfătuiți să aibă răbdare și să aștepte acasă decizia de restituire, care, având în vedere situația actuală, nu se știe când o vor primi sau dacă o vor mai primi vreodată, deși, potrivit OUG 22/2002 (modificată prin Legea 110/2007), instituțiile publice debitoare au datoria ca în termen de șase luni să facă demersurile necesare pentru a-și îndeplini obligația de plată.
Bani, timp și un executor judecătoresc… curajos

Dincolo de anomalia juridică creată în jurul acestui subiect – s-a încasat o taxă pentru ca, apoi, să fie restituită – există și o problemă de altă natură.

Potrivit Codului de procedură fiscală, Finanțele au dreptul de a pune (și chiar o fac) poprire pe conturile celor care datorează la stat chiar și… un leu.

Privind în oglindă, se ridică întrebarea: când Finanțele se află în postura de debitor (cum este situația descrisă mai sus) pot fi blocate conturile statului până la recuperarea sumelor datorate? Legislația în vigoare ne oferă un răspuns afirmativ.

Acest lucru este posibil, însă trebuie parcursă o procedură extrem de anevoioasă, care presupune timp, bani și un executor judecătoresc… curajos.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *