Taxa pe paragină începe să dea fiori reci proprietarilor de clădiri neîngrijite din Timişoara

cladiri paragina1

Consilierii locali timișoreni au aprobat un proiect de hotărâre referitor la majorarea impozitelor pe clădiri și terenuri începând cu data de 1 ianuarie a acestui an.

Decizia aleșilor prevede că proprietățile neîngrijite pot fi supraimpozitate cu până la 500 la sută, în funcție de gradul de degradare la care au ajuns. Conducerea primăriei a anunțat de mai multă vreme intenția de a utiliza acest mijloc de constrângere a proprietarilor care nu înțeleg că trebuie să aibă grijă de ceea ce dețin, cu atât mai mult dacă este vorba despre clădiri situate în centrul istoric. Chiar dacă se află în vigoare, programul financiar de sprijin pentru reabilitarea imobilelor istorice le va veni în ajutor doar câtorva proprietari, cu precădere din Piața Victoriei.

Pentru anul 2017, în Timișoara, se va plăti un impozit mai mare pentru clădirile neîngrijite, după cum urmează: cu 300 la sută pentru un punctaj între 30 și 59,99 la sută; cu 400 la sută, pentru un punctaj cuprins între 60 și 79,99 la sută; cu 500 la sută, pentru punctajul situat între 80 și sută la sută. Consilierii au aprobat și criteriile de încadrare în categoria clădirilor neîngrijite, care se referă la acoperiș, fațade, deficiențe structurale vizibile din exterior și împrejmuiri. Sunt definite și degradările, care pot fi minore, medii sau majore.

Cine identifică paragina?

În vederea identificării clădirilor neîngrijite a fost împuternicită poliția locală, care va identifica aceste clădiri, va face fotografii , va depista proprietarii şi va redacta o notă de constatare.

Documentația întocmită de poliția locală va fi înaintată Direcției de urbanism, care va evalua imobilele identificate conform criteriilor de încadrare aprobate, va întocmi fişa de evaluare şi somaţia ca pe parcursul anului fiscal în care s-a constatat starea clădirii, să se efectueze lucrările de întreţinere/îngrijire necesare până la sfârşitul anului respectiv.
cladiri-paragina
Dacă în această perioadă proprietarul clădirii/terenului s-a conformat somaţiei, în urma notificării făcute de proprietar, Direcţia de urbanism va încheia un proces-verbal de conformitate. În cazul intervenţiilor pe monumente istorice, clădiri şi terenuri din zonele de protecţie şi din cele construite protejate, va fi nevoie de avizul Ministerului Culturii.

Dacă, după expirarea termenului acordat, se constată că proprietarul nu a efectuat lucrările de întreţinere/îngrijire necesare, Direcţia de urbanism va încheia o notă de constatare în care va fi consemnată menţinerea clădirii în categoria celor considerate, conform procedurii, ca fiind neîngrijită şi va înainta dosarul întocmit Direcţiei fiscale, care va aplica supraimpozitarea.

Nici terenurile nu scapă

Conform definiției existente în hotărâre, „terenul neîngrijit” este suprafața care, deşi se află într-un cartier construit și locuit, este fără clădiri și, de obicei, neîngrădită, pe care nu s-au efectuat lucrări de prelucrare a solului, nu a fost cultivată sau amenajată peisagistic şi pe care, de regulă, există abandonate deşeuri (din construcţii, vegetale).

Pe terenul neîngrijit este crescută din abundenţă vegetaţie erbacee şi neerbacee necultivată, care aparţine diverselor specii şi familii din categoria arborilor, arbuştilor şi plantelor anuale şi multianuale. Pentru terenuri se iau în considerare două criterii: buruienile și gunoaiele.

Sistemul de depistare este, în mare măsură, identic cu cel aplicat la clădirile degradate, responsabilă cu identificarea acestora fiind tot poliția locală. Impozitul pentru terenurile neîngrijite din intravilanul Timișoarei se majorează cu 250 la sută (dacă are doar buruieni sau doar deșeuri) sau cu 500 la sută (dacă are și una, și alta).

Chiar înainte de a fi aprobată această hotărâre, o parte dintre proprietarii clădirilor istorice din centrul orașului au trecut la repararea acoperișurilor și a fațadelor. Din acest grup nu fac parte, din păcate, proprietarii clădirii în care sediul PNL se află la parter și nici măcar Primăria Timișoara, care deține imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Taxa pe paragină începe să dea fiori reci proprietarilor de clădiri neîngrijite din Timişoara

  1. OK, sună bine ca principiu dar luăm o situație concretă în clădirea unde am apartament. Sunt cam jumătate care au banii necesari și dorința să renoveze clădirea. Cam 25% au banii dar sunt niște nesimțiți iar 25% nu au de unde să plătească asemenea reabilitări. Trebuie să vii cu soluții pt astfel de situații pentru că am mai pățit situații absurde unde unul n-a plătit apa ani de zile și s-a ajuns de aproape a fost debranșată toată clădirea și multe alte nebunii de genul ăsta. Nu mi s-ar părea corect să plătesc mai mult atâta timp cât eu sunt dispus să reabilitez clădirea dar restul nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *