Tătici timişeni plătiţi regeşte ca să schimbe scutece. Majoritatea au venituri substanţiale, chiar şi de 15.000 de lei pe lună!

Vremurile în care mamele stăteau acasă ca să-i crească pe cei mici şi să gătească au apus. „Mămicile de carieră” sunt ultima modă socială, care presupune femei în funcţii de conducere sau chiar cu propriile afaceri. Noua tendinţă se reflectă şi în ceea ce-i priveşte pe tătici, nevoiţi să se adapteze din mers dinamicii actuale. Astfel, pentru ca femeile să-şi poată pună în aplicare ideile inovatoare, bărbaţii trebuie să stea acasă cu copiii, lucru constatat şi în judeţul Timiş.

Tătici pe bani mulţi

Din totalul celor 600 de dosare înregistrate lunar la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Timiş, circa zece la sută sunt tătici care solicită indemnizaţie de creştere a copilului. Majoritatea acestora au venituri substanţiale, chiar de 15.000 de lei pe lună, ceea ce le asigură o indemnizaţie fabuloasă, având în vedere că valoarea acesteia este de 85 la sută din venit.

diana alina cojoleancaVorbim, în general, de persoane care lucrează în domeniul IT, dar şi de avocaţi sau angajaţi cu profesii liberale, după cum a declarat Diana Alina Cojoleanca (foto), director executiv al AJPIS Timiş.

Există şi categoria „tăticilor de o lună”, adică cei care stau acasă doar 30 de zile din totalul celor doi ani în care se acordă indemnizaţie pentru creşterea copilului. Sunt, însă, şi cazuri în care bărbaţii preferă să piardă banii dintr-o lună decât să-şi întrerupă serviciul pentru a schimba pamperşi şi a steriliza suzete.

Timişul, în topul veniturilor salariale

Indemnizaţiile au crescut considerabil în ultimul timp, astfel că suma minimă încasată este de 1.233 lei. Doar un sfert din beneficiari primesc suma minimă, restul având indemnizaţii mult mai mari. „Faţă de alte judeţe, în Timiş avem valori mult mai mari, datorită salariilor pe măsură”, explică fenomenul doamna directoare.

În acelaşi timp, a crescut şi numărul mămicilor care preferă să meargă mai repede la muncă, neaşteptând să se împlinească cei doi ani în care beneficiază de ajutorul de la stat. Legea le dă dreptul celor care se întorc la muncă cu cel puţin două luni înainte de termenul de doi ani, să primească un stimulent de inserţie în valoare de 616 lei, care va deveni 650 de lei, începând cu 1 aprilie.

Măsura a fost foarte bine primită în rândul mămicilor, existând nu mai puţin de 2.500 de timişence care s-au întors mai repede la muncă, evident, ca să-şi continue cariera de succes, în timp ce tăticii deprind noi tehnici culinare sau schimbă păreri legate de modul de creştere al celor mici: „Ţie ţi-a făcut febră? Al meu mi-a vomitat şi mi-a plâns toată noaptea”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *