SITUAŢIE ABSURDĂ: „Cade pădurea pe noi şi, totuşi, nu avem lemne de foc!”

Cetăţenii mai multor localităţi, între care unele din vestul ţării, ar putea ieşi mai repede la pensie

În pusta bănăţeană se găsesc cu greu lemne de foc, lucru explicabil, căci aici avem puţine păduri. Ilogic este, însă, că se manifestă o astfel de criză şi în zonele cu foarte mult fond forestier. Exemplul comunei Tomeşti (foto) este grăitor.

„Cade pădurea pe noi şi, totuşi, nu avem lemne de foc! Codul Silvic are nişte prevederi extrem de drastice privind exploatarea lemnului. Acestea au condus la falimentul foarte multor firme mici din domeniu, exact cele de la care se aprovizionau oamenii cu lemne pentru încălzit. Este absurd ca tu, ca şi cetăţean, să nu poţi avea acces la produsele pădurii. Oamenii de la noi din comună cumpărau foarte mult lemn de la ocolul silvic, dar nu se mai găseşte atât cât ar fi nevoie. Ca administraţie locală avem în posesie o suprafaţă de păşune împădurită, dar şi de aici cu foarte mare greutate am primit aprobarea să recoltăm lemn. Sunt şi numeroşi proprietari de pădure care, pur şi simplu, nu pot să taie niciun copac, pentru că nu au amenajamentele silvice întocmite. Amenajamentul silvic este un soi de Biblie a pădurii, acolo sunt prevăzute posibilităţile de exploatare a lemnului pe zece ani. Problema este că un amenajament nu se poate elabora decât pentru suprafeţe de la o sută de hectare în sus. Cei care au un hectar-două, deci, nu mai pot tăia decât dacă se asociază. Până acum aveau dreptul să recolteze trei metri cubi, acum nu le mai dă voie legea”, susţine Costel Medelean, primarul comunei Tomeşti.

Prevederi absurde, dar şi contradictorii

El atrage atenţia, totodată, că şi în domeniul silvic avem, pe lângă restricţii fără noimă, prevederi care se bat cap în cap. „Pe de o parte, potrivit Codului Silvic, păşunile împădurite trebuie trecute obligatoriu în fondul forestier, dar legislaţia prevede, de asemenea, că acest lucru trebuie hotărât de către consiliul local. Este aberant”, conchide edilul-şef.

Preşedintele Iohannis şi-a petrecut sfârşitul de săptămână într-o staţiune dragă timişorenilor – FOTO

El este, de altfel, de meserie inginer silvic, aşadar nu emite păreri doar din postura primarului nemulţumit de această situaţie. Îşi aminteşte că pe vremea când lucra în domeniu, Ocolul Silvic Coşava, care administrează inclusiv pădurile din zona Tomeştiului, avea un plan de recoltare de circa 55.000 de metri cubi de lemn anual, dar cu foarte mari eforturi reuşea să exploateze în jur de 46-47.000.

Acum, posibilitatea recoltării s-a limitat drastic şi, în plus, firmele mici din branşă au dispărut masiv, din cauza cerinţelor legale care le-au îngreunat din ce în ce mai mult viaţa. Până la urmă, iată, s-a ajuns ca şi proprietarii privaţi de pădure să nu mai poată avea acces la acestea. De impozitul pe proprietate, însă, statul nu-i scuteşte.

Este o situaţie care va trebui în cele din urmă tranşată la nivel guvernamental, pentru că aici nu e vorba despre exploatări iraţionale şi nici de lemn scos din ţară masiv pe filiera Holzindustrie Schweighofer sau pe altele asemănătoare, ci, pur şi simplu, despre combustibilul de încălzit al unor săteni, pe care nu mai au de unde să şi-l procure. Chiar dacă locuiesc la o aruncătură de băţ de pădure.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *