Și în concediu „curge“ vechimea în muncă

Termenul până la care mai pot fi folosite voucherele de vacanță din anii precedenți

Ești la mare, ți-ai luat câteva zile libere ca să-ți îngrijești copilul bolnav sau te numeri printre beneficiarii noului concediu de acomodare?

Nu-ți fă griji pentru vechimea în muncă, deoarece aceasta îți „curge“ în continuare. Conform reprezentanților Casei Județene de Pensii Timiș, există opt tipuri de concedii care, în baza legislației, sunt considerate stagiu de cotizare pentru pensie, contribuția fiind plătită așa cum se întâmplă pentru perioadele de muncă efectivă.

Cap de listă, fiind cel mai cunoscut de către asigurații bugetului de stat, este, desigur, concediul de odihnă, de minimum 20 de zile lucrătoare, la care, potrivit prevederilor Codului Muncii, au dreptul, în fiecare an, toți salariații.

Concediul de maternitate, respectiv cele 126 de zile calendaristice reprezentate de concediul acordat pentru sarcină și cel pentru lăuzie, reprezintă și el stagiu de cotizare, la fel ca și concediul paternal, la care au dreptul tăticii în primele opt săptămâni de la nașterea copilului.

Durata acestei perioade este de numai cinci zile dar, cum este vorba de participarea efectivă a părintelui la îngrijirea nou-născutului, în situația în care tatăl obține atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal poate fi majorată (o singură dată) cu zece zile lucrătoare, ajungându-se, astfel, la un total de 15 zile.

De pe listă nu lipsește nici concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordat persoanelor care, în ultimii doi ani de dinaintea nașterii micuțului, au realizat venituri impozabile timp de minimum 12 luni.

De reținut că, în situația în care ambii părinți îndeplinesc condițiile pentru acordarea concediului de creștere, cel puțin o lună din perioada totală a acestuia trebuie să fie alocată persoanei care n-a solicitat acest drept. Concret, dacă mama intră în concediul de creștere, tatăl trebuie să stea și el în concediu, în locul mamei, cel puțin o lună.

Concediul de risc maternal, cel mult 120 de zile
În schimb, concediul de risc maternal se adresează, în mod firesc, exclusiv doamnelor. De această perioadă liberă pot beneficia, pentru protecția sănătății și securităţii lor sau a fătului ori a copilului lor, salariatele gravide, cele care au născut recent și cele care alăptează. Concediul de risc maternal poate fi acordat, în întregime sau fracționat, pentru cel mult 120 de zile și este considerat, la rândul său, vechime în muncă. Din aceeași categorie face parte și noul concediu de acomodare, introdus în legislație în cursul lunii trecute. La el au dreptul, în urma unei solicitări, salariații care vor să adopte un copil, fiind acordat, pe o durată maximă de un an, oricăruia dintre cei doi soți din familia adoptatoare.
În cazul în care un copil în vârstă de până la șapte ani este bolnav, oricare dintre cei doi părinți poate solicita un concediu de îngrijire, care echivalează în ochii celor de la Casa de Pensii cu vechime în muncă. În situația unui copil cu handicap, pentru o afecțiune intervenită pe parcurs, concediul de îngrijire poate fi acordat până la împlinirea vârstei de 18 ani a minorului suferind.
În fine, la aceste șapte perioade în care salariatul nu depune efectiv o activitate la locul de muncă se adaugă un al optulea tip de concediu care reprezentă stagiu de cotizare. Este vorba de concediul pentru incapacitate temporară de muncă, acordat, pentru o perioadă de cel mult 180 de zile pe durata unui an, în cazul unor accidente de muncă sau boli profesionale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *