Sebastian Ghiță, noi acuzații. Are interdicție să ia legătura cu Ponta și să părăsească Ploieștiul

sebastian ghita

Deputatul Sebastian Ghiţă a ajuns din nou la DNA Ploieşti. Parlamentarul a fost citat în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta. Surse judiciare susţin că procurorii îi vor aduce la cunoştiinţă noi acuzaţii în dosarul „Cumnatul”. Procurorii i-au interzis acestuia să își exercite funcția de deputat.

La ieșirea de la DNA, a precizat: ”Sunt destul de multe vreau sa va spun ca asupra mea s-a luat o noua masura, masura este de data asta sa nu plec din Ploiești. De data asat domnul procuror Onea mi-a spus ca nu trebuie sa plec din Ploiesti, și mi-a spus că eu sunt cetățean și nemultumirile sa le adesesez ICCJ. Multora din tara asta ni se intampla vreau sa va spun ca abuzurile asupra unui cetean n nu pot fi tolerate de societate, de Parlament. Ce s-a intamplat astazi este un rezultat al ultimelor 2 saptamani, presiuni, intalniri, nu nu am cum sa il conving pe Victor Ponta sa demisioneze. Care este justificarea ca eu sa nu pot vorbi cu Victor Ponta, este un dosar politic(…) Absolut toti mebrii familiei meie au sechestru pe avere, pe conturi.

Surse DNA au declarat pentru Realitatea TV, că Sebastian Ghiță va avea mai multe interdicții:

Să exercite mandatul de deputat pentru că din aceasta functie ar fi încalcat legea

Să părăsească Ploieștiul- ceea ce ăi va îngreuna și execitarea funcției de deputat

Sa ia legatura cu Victor Ponta- pentru că i-ar fi finanțat campania prezidentiala din Republica Moldova 350.000 euro

Sebastian Ghiță a făcut declarații când ajuns la sediul DNA: ”E o intreagă dezbatere daca nu cumva impotriva Camerei și Senatului nu există un fel de plan și de idee de a ne scoate din joc, nu știu ce se intamplă”.

Sebastian Ghiță a declarat că a primit o citaţie săptămâna trecută, că nu ştie de ce a fost chemat şi dacă a fost extinsă urmărirea penală şi că speră ”să nu se întâmple lucruri rele”, adăugând: ”Nu m-am gândit că vin să o caut pe soacra lui Moisescu”. Întrebat dacă ştia despre extinderea urmăririi penale împotriva sa, Ghiţă a răspuns:

”M-aţi informat dumneavoastră. Săptămâna trecută am primit o citaţie să mă prezint la DNA. Nu m-am gândit că vin să o caut pe soacra lui Moisescu (n.r. -Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, urmărit în dosarul primarului Andrei Chiliman)”.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă să fie suspendat din funcţia de parlamentar, el a răspuns: ”Mi-e tare teamă că o astfel de chestiune nu se poate întâmpla decât cu voia Camerei din care facem parte. Ştiţi că este o întreagă dezbatere în societate acum dacă nu cumva împotriva membrilor Camerei Deputaţilor şi membrilor Senatului, împotriva administraţiei locale, împotriva Guvernului nu există un fel de plan şi de idee de a le scoate practic din joc. Nu ştiu ce se întâmplă astăzi”.

El a susţinut că nu cunoaşte noile acuzaţii sau dacă s-a extins urmărirea penală şi dacă sunt noi probe în dosarul său, însă va afla după discuţiile cu procurorii DNA.

Întrebat la ce se aşteaptă astăzi, Ghiţă a răspuns: ”Mă gândesc că ar fi bine să nu se întâmple lucruri rele, dar nu poţi să ştii. Totuşi, în noiembrie au fost alegeri, au trecut câteva luni, după cum se vede au apărut acuzaţii împotriva premierului, împotriva familiei sale, împotriva mea, împotriva cercului său relaţional. Nu ştriu de ce se întâmplă toate lucrurile astea (…) Nu-mi dau seama exact ce se întâmplă astăzi în România, dar haideţi să avem răbdare şi să aflăm (…) E puţin surprinzător că după mulţi ani de zile imediat cum o zonă din eşichierul politic pierde alegerile împotriva ei apar dosare.

Procurorii DNA extind urmărirea penală împotriva deputatului Sebastian Ghiţă, pentru noi fapte de corupţie comise de când acesta este parlamentar, dar şi înaintea mandatului, au declarat surse judiciare, precizând că Ghiţă a fost citat să se prezinte, miercuri, la DNA Ploieşti, la ora 9:30.

Deputatul Sebastian Ghită este astfel acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi evaziune fiscală. De asemenea, DNA va extinde sechestrul impus.

Conform surselor citate, citat de Mediafax, Sebastian Ghiță este acuzat de noi fapte de corupţie săvărşite înainte de 2012, dată la care a fost ales deputat într-un colegiu din judeţul Prahova, dar şi în perioada mandatului de parlamentar.

Sebastian Ghiţă este aşteptat, miercuri dimineaţă, la DNA Ploieşti, unde au fost citate, de asemenea, mai multe persoane apropiate acestuia.

De asemenea, sursele judiciare au precizat că procurorii DNA Ploieşti vor extinde sechestrul asigurător asupra averii lui Sebastian Ghiţă, în condiţiile în care pe o parte din bunurile acestuia a fost deja pus sechestru în dosarul în care este urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, alături de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Vixtor Ponta, de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosmn, dar şi de alţi inculpaţi cu putere de decizie în judeţul Prahova.

În 16 iunie, deputatul Sebastian Ghiţă a mers la DNA Ploieşti, unde procurorii au prelungit cu 60 de zile măsura controlului judiciar pe numele său, în dosarul lui Iulian Herţanu.

Tot atunci, la DNA Ploieşti au venit şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, procurorii prelungind măsura controlului judiciar şi în cazul acestora.

Şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 – 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

„Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârşitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploieşti atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât şi sora acestuia, Alexandra Herţanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma „Hertanu Projects” SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la „activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.

realitatea.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *