Scheletele investițiilor în sănătate – noua marcă a Timișoarei?

La punerea pietrei de temelie a noului spital municipal a venit la Timișoara ministrul de atunci al sănătății, Iulian Mincu.

Cu 22 de ani în urmă, ministrul de atunci al sănătății, Iulian Mincu, punea piatra de temelie a ceea ce ar fi trebuit să fie noul spital municipal al Timișoarei. Construcția trebuia să reunească sub același acoperiș secțiile unui spital pavilionar și învechit.

Între timp, pe Calea Torontalului a rămas doar scheletul foarte costisitor al unei investiții îngropate de aproape toate guvernele care s-au perindat din 1996 încoace, nici unul nereușind să finalizeze construcția. La 20 de ani de la acel moment, în 2014, lângă Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” începea construirea unei aripi noi a acestei unități sanitare, o altă investiție modernă și extrem de necesară pentru Timișoara.

CITEŞTE ŞI: La Lugoj, șobolani cât nutriile au ieşit din canalizările inundate

Din păcate, și aceasta este urmărită de ghinion. Indiferent de justificări, realitatea rămâne că la această nouă aripă nu se mai lucrează de peste o jumătate de an, deși construcția trebuia terminată în luna august 2016. Șantierul pare complet abandonat și, în condițiile în care situația devine tot mai complicată, se pare că există șanse ca situația de pe Calea Torontalului să se repete, de această dată chiar în buricul târgului.

La punerea pietrei de temelie a noului spital municipal a venit la Timișoara ministrul de atunci al sănătății, Iulian Mincu.
La punerea pietrei de temelie a noului spital municipal a venit la Timișoara ministrul de atunci al sănătății, Iulian Mincu.

 

De Spitalul Municipal din Calea Torontalului, autoritățile centrale și-au bătut joc într-un mod rușinos. După câțiva ani în care s-a lucrat continuu și câteva miliarde investite, finanțarea a fost oprită în anul 1998. În anul 2002, clădirea – executată în proporție de 30 la sută – a fost trecută pe hârtie în proprietatea Primăriei Timișoara printr-o hotărâre de guvern, iar în anul 2004 decizia a fost pusă în practică. Încercările de a finaliza spitalul printr-un parteneriat public-privat au eșuat. În anul 2009, guvernul de atunci a decis înființarea Institutului Regional Oncologic Timișoara, iar în 2010 a trecut clădirea de la primărie înapoi în proprietatea statului. Primăria și Direcția de sănătate publică au intrat apoi în contradicție pentru o serie de calorifere și ferestre cu geam termopan care nu se regăseau la locul construcției, ci doar în niște procese-verbale din anii 1997 și 2000.

La ora actuală, există un studiu pentru înființarea Institutului Oncologic, datând din 2012, precum și multe speranțe ale unor politicieni timișoreni, acestea fiind exprimate mai ales anul trecut. O puternică implicare a avut-o și Înalt Prea Sfântul Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, care a făcut un lobby puternic la București pentru acest institut. Deocamdată, însă, nu a fost anunțat nici un pas concret pentru materializarea institutului, al cărui interior trebuie proiectat din nou.

Lucrări stopate la „Louis Țurcanu”

Aripa nouă, pe vremea când se înălța văzând cu ochii.
Aripa nouă, pe vremea când se înălța văzând cu ochii.

 

Construirea unei noi aripi a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” a început sub auspicii bune, dar, pe parcurs, au intervenit tot felul de probleme. Mai întâi, s-a întârziat destul de mult cu proiectul, iar după desemnarea prin licitație a constructorului, între semnarea contractului de execuție și ordinul de începere a lucrărilor au trecut cinci luni. Firma a constatat că are de demolat o fundație mai veche, iar zidurile vechii cetăți a Timișoarei, dezvelite la săparea fundației, precum și descărcarea arheologică au mai furat din timp. Totuși, clădirea s-a înălțat, dar constructorul a reclamat unele deficiențe în proiectare.

Ceea ce a pus capac investiției, de mai multe luni, este intrarea în insolvență a firmei care trebuia să edifice aripa nouă. Primăria susținea, acum câteva luni, că nu are angajați care să fie în stare să verifice în detaliu proiectele și că ar putea opta pentru varianta rezilierii contractului și a organizării unei noi licitații. Structura clădirii este executată până la al cincilea nivel din cele șase, câte ar trebui să aibă.

Fapt este că pe șantier, la ora actuală, suflă vântul. Au mai rămas o macara și un excavator, dar nimeni nu le păzește, iar poarta dinspre Bulevardul Republicii e mereu deschisă. Afișul de lângă ea, pe care scrie, negru pe alb, că aripa nouă trebuie să fie gata în 29 august 2016, nu poate decât să-i întristeze pe cei care au sperat că vor avea parte de o investiție modernă în sănătatea copiilor din Banat. Dacă autoritățile nu se trezesc rapid din starea lor de apatie, este foarte posibil să ne mai alegem cu o ruină a unui spital și nimeni nu dorește ca istoria nefericită a spitalului din Calea Torontalului să se repete.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *