Scandal la examenul pentru obţinerea atestatului de… câine de vânătoare

vanatoare 1

Ieri a fost organizat la Timişoara concursul pentru obţinerea atestatului de câine de vânătoare. Câinii participanţi au fost nevoiţi să susţină trei probe, cea de lucru la câmp, pentru găsirea unui fazan, cea de urmă cu raţa şi cea de aport pe baltă.

Mai apoi, patrupedele urmau să obţină un atestat care le permite participarea, alături de stăpâni, la vânătoare. Nu puţini au fost însă vânătorii care au constatat că regulile de participare s-au schimbat şi că vănătorilor li s-au cerut actele de pedigree ale câinilor, pentru a se stabili că sunt de rasă. Carnetul de sănătate şi cipul nu au fost suficiente.

Vânătorii daţi la o parte consideră că această schimbare a fost realizată pentru favorizarea unor persoane din interiorul AJVPS Timiş, care au câini pentru montă şi fac afaceri din vânzarea puilor cu pedigree.

vanatoare1
Una dintre persoanele acuzate a fost chiar arbitrul concursului, Dumitru Moşoiu. „Am câini pentru că îmi plac şi am investit în ei, însă asta nu are nici o legătură cu deciziile luate în acest concurs”, a spus Moşoiu. Din poziţia de preşedinte al comisiei chinologice, a considerat că nu poate încălca regulile impuse, pentru că ar risca să-şi piardă licenţa.

Pe de altă parte, vânătorii nemulţumiţi de această situaţie susţin că acum sunt nevoiţi să-şi scoată câinii la pensie ori chiar mai rău „Ce să fac acum, iau câinele, îl împuşc şi îl agăţ de gardul asociaţiei?”, întreabă Horaţiu Pleşa, vânător de 25 de ani.

De zece ani este însoţit de câine, pe care acum nu îl va mai putea lua cu el. Pe de altă parte, Cornel Lera, preşedintele AJVPS Timiş, spune că deşi există aceste reguli a fost permis accesul câinilor fără atestat la vânătoare: „Ştim că nu toţi au toate actele, tocmai de aceea am mai permis accesul unor câini.

Acum, ca să o spunem drept, sunt câini maidanezi fără nici un act care se descurcă mai bine la gonit mistreţii decât câinii cu pedigree, ţinuţi la bloc”. Există, totuşi, o şansă şi pentru câinii fără acte.

Dacă stăpânii pot dovedi că provin din părinţi vânători au şansa să găsească actele strămoşilor în baza de date a asociaţiei chinologice şi astfel să intre în posesia acestora. Până atunci însă Moşoiu spune că nu se abate de la reguli, iar atestat vor avea doar câinii în actele cărora scrie alb pe negru că sunt de vânătoare.

„Nu vedeţi pe el că-i de rasă, de vânătoare, tre’ să scrie în acte lucrul ăsta?” a întrebat un alt vânător.

În Timiş există 121 de câini cu atestat şi 800 de vânători, însă nu toţi au câini. Atât numărul vânătorilor, cât şi cel al însoţitorilor acestora scade de la an la an. În 2011, în judeţul nostru erau înregistraţi 3.000 de vânători.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Scandal la examenul pentru obţinerea atestatului de… câine de vânătoare

  1. Domnule Mosoiu dar cand a-ti fost prins la braconaj cu doi mistreti si un tap la o goana mica facuta de prietenul Bartulov nu va trebuia atestat?

  2. Legea 407/2006 specifica foarte clar ce caini au voie sa participe la vanatoare si nu face referire la nici un atestat suplimentar. Este o noua gaselnita a „eternului” mosoiu sa ne dovedeasca ca el e mai presus de lege. Tataie ia-ti pensionarii si dute lasa Ajvps Timis sa se dezvolte dupa noile reglementari ca inca are mult potential . Nu vezi ca esti o piatea de moara pt noi si vrei sa ne scufundam o data cu tine.

  3. O scadere de la 3000 la 800 membrii in 5 ani !!!!!

    Decizii proaste luate de un comitet imatur sau infantil .

    Domnilor dumneavoastra aveti atestat de arbitrii ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *