Scandal în Consiliul Local Timișoara! Locuitorii din zona centrală nu vor prelungirea orarului teraselor

turism

Socotită ca o ședință scurtă, înainte de vacanță, întrunirea aleșilor locali timișoreni a fost tulburată, vineri, de prezența unui grup de locuitori din zona ultracentrală a orașului, care au dorit să tragă un semnal de alarmă în privința zgomotului pe care îl produc terasele. Prelungirea orarului acestora nu ar face, în opinia cetățenilor, decât să înrăutățească situația deja destul de critică în privința confortului fonic din zonă.

Argumentele oamenilor, care au fost lăsați să-și exprime punctele de vedere, nu au avut însă darul de a-i convinge pe aleşii urbei, care au invocat argumente precum încurajarea turismului, dreptul locuitorilor orașului de a se relaxa și exemplul altor orașe europene.

Disputa a depășit, la anumite momente, cadrul unei argumentații elegante, pentru că persoanele implicate s-au întrerupt unele pe celelalte, cu vocea ridicată.

Un alt punct nevralgic l-a constituit mărirea finanțării pentru Sala Polivalentă construită în comun de primărie și Universitatea Politehnica.

Primele contradicții între consilieri s-au ivit la propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare post mortem profesorului Ioan M. Anton. Faptul că acesta a deținut o funcție importantă în PCR a trezit anumite îndoieli, dar primarul Nicolae Robu a susținut ferm acordarea titlului.

Vor mai deveni cetățeni de onoare ai Timișoarei, conform deciziei consilierilor, prof. univ. dr. Coleta de Sabata și prof. univ. dr. Ștefan Iosif Drăgulescu.

Ședința, prezidată de consilierul Dan Idolu, a decurs fără probleme până când s-a pus în discuție prelungirea orarului teraselor din cartierul Cetate, Piața Victoriei, Piața Traian, Piața Unirii, Complexul Studențesc, Canalul Bega până la ora 1 noaptea.

Prezenți într-un grup destul de numeros în sala mică a Senatului Universității Politehnica, cetățenii care locuiesc în centrul Timișoarei au adus mai multe argumente împotriva acestei idei.

„Ar trebui să țineți cont și de opinia persoanelor care locuiesc în zonă, pentru că 90 la sută din apartamentele din centru sunt locuințe. Nici acum, când sunt deschise până la 12 noaptea, nu se asigură condițiile de liniște prevăzute de Legea 61. Ora 12 nu înseamnă ora 12, ci mult mai târziu. Îmi aduc aminte de suferințele noastre nocturne, de muzica cu foarte mulți decibeli și cu bași puternici, care nu face deloc bine la sănătate”;

„Am fost în audiență la domnul primar Ciuhandu, apoi la domnul primar Robu. Stau lângă restaurantul Lloyd, este un zgomot infernal ziua, dar și noaptea, se spală vase, se strâng sticle… Liniștea publică trebuie asigurată de la ora 22. Dacă prelungiți orarul până la ora 1, înseamnă că până la 2,30 nu va fi liniște. Mi se pare o propunere foarte vulgară pentru orașul nostru și cred că ar trebui să aveți respect pentru familiile care locuiesc în centru. Înțelegem că, fiind centrul orașului, terasele sunt deschise până la 12 noaptea, dar vă rugăm să nu prelungiți”, au spus cetățenii.

Argumentele lcouitorilor nu i-au convins pe consilieri, care au spus că trebuie să fie încurajat turismul, că în marile orașe europene nu există astfel de restricții și că oamenii au dreptul să iasă la terase vara. Mai mult, aleșii au susținut că persoanele care fac gălăgie sunt mai mult cele care se plimbă prin centru, nu cele care stau la terase. O singură promisiune li s-a făcut protestatarilor, aceea că, imediat după ora 1, poliția locală va interveni ferm împotriva celor care fac zgomot și îi va amenda.

Încă un milion de euro pentru Sala Polivalentă
Consilierul Dan Idolu a luat la puricat „dosarul” construirii Sălii Polivalente a Universității Politehnica. El a spus că aceasta nu a fost prevăzută inițial nici cu iluminat electric și nici cu ventilație. Primarul Nicolae Robu a argumentat că universitatea nu și-a permis dotări de lux, dar că acum se dorește un obiectiv modern, care să permită omologarea de competiții internaționale.

De asemenea, primarul a negat că ar avea vreun amestec în problemele Politehnicii. Creșterea cu 4,8 milioane de lei a contribuției primăriei la sală ar fi determinată de reproiectarea sălii, care va avea dotări mai bune.

O parte a consilierilor a fost nemulțumită de faptul că Universitatea Politehnica nu justifică aceste cheltuieli în nici un fel, ci le forțează mâna aleșilor, ca să fie menținut aportul de 50-50 la sută al celor două entități.

La ce soluţie s-a ajuns aflaţi din ziarul „Renaşterea bănăţeană” de sâmbătă, 1 august!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *