Relaxare, dar și semne de supraîncălzire în economie

job Timisoara

Într-o lume cu avertismente „tari”, de genul reizbucnirii unei noi crize economice globale, România uimește prin aparente performanțe. Astfel, aflăm că vom înregistra cea mai mare creștere din Uniunea Europeană.

Dacă-i așa, trăim din nou într-un miracol economic în urma căruia vom fi tot mai aproape de Occident. Problema este că nici Occidentul ăsta nu stă pe loc, așa că apropierea devine… o depărtare tot mai mare.

O revizuire în sus de dată recentă a previziunii privind acest indicator, făcută de BERD, arată că România va înregistra o creştere economică în 2016 de 4,8 procente, față de numai 4, cât s-a estimat anterior. De asemenea, instituția euroropeană revizuiește prognoza pentru 2017, de la 3,5 la 3,7 la sută.

Un economist, fost ministru, vorbea de faptul că degeaba sporește economia, dacă efectele nu se văd în România, respectiv veniturile celor care produc această creștere nu urmează aceeași evoluție, ci stagnează. Din creșterea economică se înfruptă numai capitalul, cea mai mare parte din acesta fiind străin, și de aceea, aceste rezultate sunt transferate an de an în străinătate. Dacă rămânem însă cu gândul acasă, trebuie spus că surprindem în continuare. Și nu numai prin faptul că actualul guvern dorește să perceapă RCA și pentru cele 720.000 de căruțe și care cu tracțiune animală.

Surprindem și prin veselia cu care se taie fel de fel de taxe. Și aici, e de precizat însă: ceea ce tăiem seara, a doua zi dimineața se contestă, încât poporul de votanți nu mai știe dacă e vorba de o iluzie sau de o realitate. Astfel, românii au aflat, printre altele, că se vor mări pensii și salarii, ceea ce însă nu pare a fi foarte sigur, căci promisiunile și chiar legile votate la final de mandat se pot dovedi doar niște nisipuri mișcătoare care înghit orice clipoceală ori niște simple iluzii electorale.

Tot recent, guvernatorul Mugur Isărescu avertiza, mai nuanțat, ceea ce constata și premierul Dacian Cioloș la o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri timișean: „Forţa de muncă devine o problemă în sensul că avem ofertă, dar nu avem ofertă care să se suprapună structural peste cerere”.

Șeful BNR sugera guvernului (care este, care va veni) să ia măsuri pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea producţiei pe plan intern. Din păcate, ceea ce fac toate guvernele postrevoluționare e să încurajeze importurile și crearea de locuri de muncă pentru români, dar nu acasă, ci… în străinătate, iar această realitate nu o poate contesta nimeni, căci, în Occident, muncesc mai mulți concetățeni de-ai noștri decât o fac în țară, în mediul privat desigur, cel care duce în spinare milioanele de asistați de tot felul, dar și pe bugetari.

Pe de altă parte, în ultima perioada au fost făcute succesive tăieri de taxe, alte reduceri fiind preconizate de la 1 ianuarie 2017. În acest context, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal avertiza că, la anul, România va colecta cele mai scăzute venituri din taxe și impozite din ultimele două decenii – doar 25,4 procente din PIB, media europeană fiind de 40 la sută. Ca atare, viitoarea construcție bugetară va fi dificil de creionat.

Vom fi țara din UE cu cele mai mici venituri fiscale. De menționat că, de la 1 ianuarie, noul Cod fiscal, prevede cota TVA să fie redusă la 19 la sută, de la 20 la sută, cota impozitului pe dividend, de asemenea, de la 16 la sută la 5 la sută, și că se vor elimina taxa pe construcții speciale și supra-acciza pentru carburanți.

Din zona BNR vine și un alt avertisment, acela că implementarea, chiar și parțială, a măsurilor fiscale și salariale inițiate în perioada recentă pe plan legislativ va conduce la o supraîncălzire a economiei, cu efecte nefavorabile asupra costurilor de finanțare externă și a comportamentului cursului de schimb al leului.

Prin urmare, indiferent cum se vor solda alegerile parlamentare, misiunea viitorului guvern nu va fi deloc ușoară. Cum economia ține cont și de politică, frenezia generozității de dinaintea campaniilor electorale lasă urme, și asupra uneia, dar și a celeilalte.

Dacă spunem și că președintele a atacat la Curtea Constituțională legea de tăiere a celor 102 de taxe, atunci putem constata că îngrijorarea își face încet loc la masa puterii. Din păcate, încă se dansează prea mult pe ritmuri iresponsabile…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *