Reabilitarea Castelului Huniade rămâne în cumpănă

Noi fonduri pentru restaurarea Castelului Huniade

Aflat de nu mai puțin de zece ani într-o continuă reabilitare, Castelul Huniade sau Muzeul Național al Banatului, cum mai este cunoscut, ar putea rata șansa de accesare a fondurilor europene și în actualul exercițiu financiar.

Roxana Iliescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, a expus, ieri, situația în care se află muzeul, după ce a ratat un proiect de zece milioane de euro, din cauza unor lucrări de consolidare și reabilitare care par să nu se mai sfârșească.

CJT ar putea depune un nou proiect pentru refuncționalizarea Castelului Huniade până la 25 noiembrie, care ar permite accesarea sumei de cinci milioane de euro. Problema este că termenul final al contractului de consolidare a aripii de nord-vest este data de 17 decembrie a acestui an, ceea ce induce un factor de risc, chiar dacă semnarea propriu-zisă a actelor pentru proiect va mai dura câteva luni.

Roxana Iliescu a spus că după ce constructorul va termina în sfârșit lucrarea, va fi necesară o expertiză tehnică temeinică, pentru a se verifica dacă într-adevăr s-a respectat proiectul inițial.

„Dacă ceea ce avem în documente va corespunde cu ce s-a realizat în fapt, avem mari șanse să accesăm banii. Dacă nu, mă tem că nu ne vom putea încadra în termen”, a declarat vicepreședinta CJT.

Chiar și în varianta optimistă în care se va termina consolidarea și proiectul din fonduri europene va fi depus cu toate actele necesare, renovarea Castelului Huniade se va face efectiv doar pentru o jumătate din clădire, cea de nord-vest. Cealaltă parte va trebui consolidată într-o altă etapă de reabilitare și cu noi fonduri, dar, după datele existente, lucrările nu vor fi la fel de complicate.

Consolidarea principalei clădiri a Muzeului Banatului durează de zece ani și încă nu s-a încheiat, întrucât pe parcurs au fost descoperite din ce în ce mai multe probleme.

Cel mai recent incident a avut loc acum câteva luni, când ploaia a pătruns prin acoperișul neterminat și a udat zidurile interioare de la acoperiș până la parter. Fiind vorba despre un monument istoric de clasa A, dacă se descoperă că lucrările nu sunt în regulă, răspunderea va fi foarte mare, ba chiar penală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *