Război costisitor în instanță, la Timişoara, pentru nişte… lumânări

lumanari

Actul de creație prezintă particularitatea de a se diferenția de altele prin unicitatea unor elemente specifice, fiind meritul exclusiv al celui care îl elaborează. Legislația universală protejează proprietatea intelectuală, conferindu-i autorului dreptul de a culege beneficiile produsului său și sancționând terțele persoane care se folosesc de el fără acordul celui care l-a creat.

Chiar dacă, în general, oamenii asociază actul de creație cu marile invenții ale omenirii sau cu operele iluștrilor pictori, el se manifestă în toate domeniile, chiar și la cele mai comune obiecte, cum ar fi, de exemplu… lumânările. Tocmai un astfel de produs a făcut obiectul unui litigiu dezbătut, câțiva ani, la instanțele din Timișoara, părțile angrenate în dispută fiind doi producători de lumânări ornamentale.

Citeşte şi: Grav accident rutier în Timiş! O tânără a intrat cu BMW-ul într-un stâlp

Cu mulți ani în urmă, reclamanta, o timișoreancă absolventă a Liceului de arte, a pus bazele unei mici afaceri cu lumânări ornamentale, care se folosesc la diferite evenimente, precum botezuri sau nunți. Lumânările realizate se distingeau de cele existente pe piață, prin originalitatea unor elemente aplicate pe ele.

La un moment dat, pe piața din Timișoara au început să apară produse asemănătoare cu cele concepute de reclamantă, realizate de o altă firmă locală.

Citește și: Doi actori de la Hollywood filmează în vestul ţării. Vezi unde îi poţi întâlni

Considerând că ideea ei a fost furată, femeia s-a adresat instanței, solicitând ca, în regim de urgență, firma concurentă să înceteze să mai producă lumânările respective. În paralel, reclamanta a mai deschis un proces, pe calea comună, sperând să poată demonstra că între cele două produse există similitudini atât de mari, încât pot fi foarte ușor confundate.

Atât Tribunalul Timiș, cât și Curtea de Apel Timișoara, au admis prima acțiune formulată de reclamantă dispunând ca, până la soluționarea cauzei pe fond (adică a celuilalt proces), firma pârâtă să nu mai producă acele lumânări. În proces, reclamanta a arătat că deține un certificat înregistrat la OSIM pentru lumânările decorative pe care le face, în timp ce pârâta, nu.

Citește și: O familie necăjită şi înşelată de o firmă specializată în ţepe a primit o lovitură şi din partea unei instanţe timişorene

În apărarea sa însă, firma concurentă a afirmat că lumânările realizate de ea au fost introduse pe piață cu mult timp înainte ca reclamanta să-și înceapă activitatea și că, de fapt, cele două produse nu s-ar asemăna aproape deloc. Cele două instanțe de judecată i-au dat însă dreptate reclamantei, dispunând suspendarea temporară a activității pârâtei.

Citește și: Crimă cu premeditare? Una din trei femei primește un diagnostic fals de cancer de sân!

Surpriza a apărut la celălalt proces, derulat în paralel. Aceeași instanță de fond, dar cu un alt complet de judecată, a apreciat că reclamanta nu are dreptate în acțiunea formulată, cele două produse fiind complet diferite. Decizia a fost luată și în urma analizei făcute de către un expert privind obiectele disputate.

Prin urmare, instanța nu doar că a respins cererea reclamantei, dar a și obligat-o să plătească onorariul expertului, în sumă de 7.500 de lei, plus cheltuielile de judecată ale pârâtei, în valoare de 2.500 de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *