Procesul lui Titu Bojin, tergiversat de un expert contabil

titu bojin

Specialiștii desemnați de instanțe să efectueze expertize în anumite dosare par să le dea mari bătăi de cap părților, dar și magistraților.

Așa cum s-a întâmplat în dosarul în care este judecată fosta conducere a Primăriei Timișoara pentru finanțarea echipei de fotbal Politehnica, când persoanele implicate au trebuit să aștepte aproape un an până când expertul desemnat să întocmească raportul de expertiză contabilă a binevoit să apară la proces, și în cauza privindu-l pe Titu Bojin, în calitatea sa de fost director al Direcției Apelor Banatul, se întâmplă același lucru.

Expertul contabil, numit de instanță înaintea vacanței de vară, nu a reușit nici până în prezent să finalizeze raportul de expertiză, trimițând o înștiințare instanței prin care a anunțat că acest lucru va fi posibil doar în luna aprilie!

Ca și în dosarul ”Poli I”, președintele completului de judecată a taxat, la termenul de ieri, tergiversarea, dând dispoziție ca expertul să fie amendat cu 1.000 de lei. Totodată, acestuia i se va comunica să scurteze perioada de așteptare până în luna ianuarie a anului viitor, când a fost stabilită o nouă înfățișare a părților.

Reamintim că în acest dosar, Titu Bojin, împreună cu alți patru inculpați (Bata Suici, Adrian Cioplea, Viorel Mihalcea și Aurica Gal) au fost trimiși în judecată în octombrie 2015 de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În rechizitoriul întocmit în cauză, anchetatorii au reţinut că Titu Bojin, în calitate de director la Direcţia Apelor Banat, a încheiat un contract cu o societate comercială având ca obiect de activitate „asigurarea folosirii potenţialului de agrement al acumulării Ianova”, la un tarif de 298,60 lei/ha/an, iar la rândul său, firma a încheiat cu mai multe asociaţii de pescari „contracte de colaborare” în schimbul unor prețuri mult mai mari, cauzând, astfel, un prejudiciu de peste 500.000 lei Direcţiei Apelor Banat.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în aceeaşi calitate, Bojin a încheiat un contract de prestări servicii cu S.C. TTMB S.R.L. (societate la care fiul şi soţia acestuia aveau calitatea de asociaţi) având ca obiect „servicii reparaţii Canton Ianova”, iar ulterior a încheiat cu aceeaşi firmă un alt contract „privind asigurarea potenţialului economic pentru teren şi imobil”, asigurând, astfel, reprezentanţilor societăţii foloase materiale.

Pe de altă parte, Bata Suici, în calitate de administrator de facto şi „contabil al S.C. TT S.R.L.”, cu complicitatea inculpaţilor Adrian Cioplea (administratorul societăţii) şi Viorel Mihalcea (asociat/director al societăţii), în perioada 2009 – 2013, a omis să evidenţieze în contabilitatea societăţii comerciale menţionate toate operaţiunile desfăşurate, veniturile realizate în sumă de 659.474 lei şi TVA în valoare de 149.201 lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu 288.547 de lei.

Procurorii au mai reținut și că Bata Suici, cu complicitatea celor doi inculpați, în perioada mai 2009 – iunie 2010, a evidenţiat în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, în sumă de 64.190 lei şi TVA aferent de 12.163 lei, iar în perioada ianuarie 2010 – septembrie 2013, a întocmit acte de evidenţă primară pentru cheltuieli nereale în valoare de 44.337 lei şi TVA în sumă de 8.990 lei.

De asemenea, probatoriul existent relevă și că în perioada mai 2009 – septembrie 2014, Bata Suici, tot cu complicitatea lui Adrian Cioplea şi a lui Viorel Mihalcea, a retras, în mod repetat, din contul societăţii sume de bani în valoare de 141.250 lei, pe care i-a folosit în interes personal.

Titu Bojin nu a fost prezent, luni, la judecată, fiind reprezentat de un avocat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *