Premieră în chirurgia cardiacă. La Timișoara, o malformație congenitală a inimii se rezolvă minim invaziv

medici1

La Timișoara, defectul septal atrial (o malformație cardiacă congenitală în care există o comunicare anormală între cele două atrii) se efectuează la Institutul de Boli Cardiovasculare, prin chirurgie pe cord. După mai bine de 40 de ani de la prima intervenție de tip minim invaziv pe plan mondial, și aproape un deceniu de la premiera românescă, în capitala Banatului, închiderea percutană a defectului septal atrial a fost realizat de specialiștii de la Clinica Cardiotim, centrul privat de chirurgie intervențională și cateterism cardiac. ”Închiderea percutană reprezintă metoda de elecţie pentru tratamentul majorității defectelor septale interatriale, datorită caracterului minim invaziv, a eficientei ridicate, respectiv a ratei extrem de scăzute a complicaţiilor.

Procedura se efectuează sub anestezie locală și este o tehnică simplă cu cateter prin care se introduce un balon de măsurare după care se introduce mai întâi un disc, urmat de un al doilea, care vor pensa septul interatrial. Perioada de spitalizare este scurtă, a doua zi pacientul fiind externat, iar recuperarea se efectuează rapid”, a declarat dr. Milovan Slovenski, medic primar cardiolog cu competență în cardiologie intervențională. Potrivit specialistului timișorean, astfel de operații se desfășoară la unitățile sanitare de stat din București, Iași și Cluj-Napoca, dar nu și la Timișoara, din cauza costurilor ridicate. ”E vorba de latura materială. Nu există program de cardiologie invazivă pentru afecțiuni congenitale, copiii fiind se pare ultimii pe lista de priorități a Ministerului Sănătății.

Costul unei astfel de intervenții este între 5.000 și 5.500 de euro, suportat integral de pacienți, dar nici intervenția prin chirurgie clasică nu este mai ieftină. Beneficiile sunt mari deoarece pacienții nu rămân cu o cicatrice inestetică, fapt ce face ca integrarea lor în societate să fie mai dificilă”, a precizat dr. Milovan Slovenski, care, alături de dr. Dan Gavrilescu, a operat la Timișoara în colaborare cu dr. Igor Nedelciuc de la Institutul de Boli cardiovasculare Iaşi.

”Prin acest prim pas deschidem drumul către rezolvarea minim invazivă a majorității cazurilor de acest fel, în acord cu recomandările societăților internaționale: defect septal intrerventricular, valvuloplastii – valva pulmonară, valva aortică -, dilatări ale unor vase și stentarea lor”, a declarat dr. Dan Gavrilescu.

Un copil dintr-o mie se naște cu defect septal interatrial, iar intervenția minim invazivă se poate efectua începând de la vârsta de câteva luni.

”Infecțiile virale ale femeii gravide reprezintă cauza malformației congenitale, cel mai incriminat fiind virusul rubeolic în primul trimestru de sarcină. Afecțiunea se manifestă prin lipsă de aer, aritmii și scăderea rezistenței la efort. Dacă nu se intervine, pacienții fac hipertensiune pulmonară și insuficiență cardiacă dreaptă, boala evoluând spre deces. În cazurile depășite, rezolvarea o reprezintă transplantul de cord și de plămân”, a completat dr. Milovan Slovenski.

Clinica Cardiotim reunește medici cardiologi cu o vastă experiență profesională dobândită la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara și în spitale prestigioase din străinatate, precum și personal medical auxiliar competent și dedicat.

Unitatea sanitară deține aparatură de ultimă generație ce oferă posibilitatea efectuării unei game variate de investigații de specialitate: electrocardiogramă de repaus, electrocardioramă de efort, ecografie cardiacă, monitorizare holter ECG/24 ore, înregistrare evenimente aritmice, monitorizare holter tensional/24 ore, index gleznă-braț, examen duplex carotidian, control stimulator/defibrilator cardiac, interpretare angiografie CT coronariană/periferică, angiografie coronariană (coronografie), angiografie periferică, flebografie, cateterism cardiac drept, studiu electrofiziologic adulți/copii, angioplastie coronariană cu balon sau cu stent metalic simplu ori cu stent activ farmacologic sau cu stent bioresorbabil, angioplastie carotidiană cu stent autoexpandabil și dispozitiv de neuroprotecție, angioplastie periferica cu balon sau cu stent expandabil pe balon ori cu stent autoexpandabil, implant stimulator cardiac (opțiune compatibilitate RMN), implant de defibrilator cardiac (opțiune monitorizare la distanță), terapie de resincronizare cardiacă, alcool ablație septală în tratamentul CMHO, închidere percutană defect septal atrial/ventricular, închidere percutană canal arterial persistent, embolizare fibroame uterine, implant filtru vena cavă și proceduri electrofiziologice.

Specialiștii Cardiotim oferă consultații în Timișoara (Calea Aradului nr. 113, tel. 0752.260.006), Lugoj (str. Bucegi nr. 11, tel. 0256/353.543, consultații prin contract cu Casa de Sănătate) și Caransebeș (str. Libertății nr. 41, tel. 0355/429.119). În Timișoara, spitalul este situat pe strada Franyo Zoltan nr. 6.

FOTO: ADRIAN PÎCLIŞAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Premieră în chirurgia cardiacă. La Timișoara, o malformație congenitală a inimii se rezolvă minim invaziv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *