Pregătirile pentru un nou an şcolar au intrat pe ultima sută de metri. Cheltuielile pot ajunge, fără prea mult efort, chiar şi la 1.000 de lei

rechizite 1

În aceste zile, cumpărăturile pentru începerea noului an şcolar sunt au intrat în linie dreaptă.

Magazinele de profil şi supermarket-urile sunt pline de părinţi şi copii veniţi în căutarea penarelor, ghiozdanelor şi caietelor preferate, la cele mai bune preţuri.

Pentru rechizitele de bază, uniformă şi ghiozdan, părinţii sunt obligaţi să scoată din buzunar cel puţin 600 de lei. Celelalte cheltuieli- şi nu vor fi puţine- vor apărea de-abia după începerea şcolii…

Pentru cei care încep anul acesta clasa pregătitoare, „pachetul de bază” al pregătirii celor mici pentru şcoală include uniforma – accesorizată cu bluze, tricouri, dresuri şi şosete albe, la care se adaugă şi pantofii, ghiozdanul şi câteva rechizite (penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete de română, matematică şi cu foaie velină, bloc de desen, pensule şi acuarele, hârtie glasată, hârtie creponată, foarfecă, lipici şi o carte de colorat). Ghiozdanele pentru elevi se găsesc la preţuri pornind de la 40 de lei, însă cele mai rezistente, dar şi de firmă, ajung să coste mai mult de 120 de lei.
rechizite1
Într-un hipermarket ne-am întâlnit o familie, compusă din patru membrii, iar mama avea o listă de la doamna învăţătoare cu rechizitele pe care urma să le achiziţioneze. Fetiţa care urma să meargă la şcoală alegea doar calitatea rechizitelor, iar mama urmărea cu atenţie să nu uite nimic de pe lista învăţătoarei. Chiar şi un penar mai bun, fără să conţină creioane sau carioci, ajunge la preţul de 25 de lei. Şi în ceea ce priveşte caietele, preţurile sunt diferite; de la cele simple, cu 48 de file, care costă puţin peste un leu, la cele speciale, numite de comercianţi „cu licenţă”, având coperţile colorate cu fel şi fel de imagini, care ajung la 3,99 lei.

Cooperţile pentru caiete şi cărţi se găsesc la preţuri începând de la un leu, fiind vorba însă de cele mai simple.

Dacă mai punem la socoteală şi acuarelele, creioanele colorate şi cariocile, scoatem din buzunar cel puţin 200 de lei. Cariocile pornesc de la minimum 4 lei/cutie, iar creioanele mai bune, de firmă, în cutii de câte patru, ajung la aproape 5 lei. Nici stilourile mai rezistente nu sunt ieftine, cele mai bune ajung să coste peste 30 de lei.

Dacă părinţii au achiziţionat deja rechizitele de bază pentru copii, odată cu începerea anului şcolar aceştia vor trebui să cumpere şi caiete speciale, considerate de învăţătoare ca fiind o anexă a manualelor şcolare fără de care copiii nu pot să înveţe. Cei cu mai puţină dare de mână apelează la metoda fotocopierii acestora. Un părinte pe care l-am întâlnit într-o librărie ne-a spus: „Caietele şi tot ce vedeţi aici e doar începutul, să vedeţi câţi bani trebuie să mai dau după ce începe şcoala!”.

Uniformele scot alţi bani din portofelele părinţilor

Multe dintre şcolile din judeţul Timiş, mai ales cele din mediul urban, îi obligă pe elevi să poarte uniforme: fie un sacou cu vestă şi pantaloni, fie doar sacou şi vestă, toate confecţionate după un singur model, care reprezintă unitatea de învăţământ.

La Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara elevii au uniforme. „În urmă cu câţiva ani, toţi copiii purtau sacou, vestă şi pantaloni, iar părinţii trebuiau să scoată din buzunar în jur de 400 de lei.

După ce am avut mai multe discuţii am convenit că e suficient ca elevul să poarte un semn distinctiv, fiind suficientă doar vesta, asortată cu o bluză sau cu o cămaşă albă şi un pantalon de culoare închisă.

Din ceea ce ştiu, o vesta costă maximum 60 de lei”, a precizat Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănăţean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *