Praznic mare la Mănăstirea Timişeni

sag timiseni

Sute de pelerini din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei şi-au petrecut dimineaţa de luni la Mănăstirea Timişeni, din apropierea comunei Şag, pentru a participa la sărbătoarea închinată Înaintemergătorului Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua care marchează hramul sfântului aşezământ.

Praznicul a fost încununat de prezenţa în mijlocul credincioşilor şi a obştii monahale a Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop Locţiitor (Administrator) al Episcopiei Daciei Felix, şi a diaconului Gheorghe Băbuţ, cunoscut autor de scrieri duhovniceşti. Ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Paraclisul de vară al mănăstirii, înconjurat de preoţi şi diaconi de la Centrul eparhial, precum şi de clerici şi monahi din toată eparhia. Credincioşii s-au rugat cu fervoare Botezătorului, au aprins lumânări, au pus pomelnice şi s-au spovedit preoţilor care i-au aşteptat în preajma bisericii, au cumpărat iconiţe, busuioc şi cruciuliţe, dar s-au şi recules gândindu-se la semnificaţiile profunde ale sărbătorii.

sag timiseni1
În fiecare an, la 29 august, creştinătatea prăznuieşte cu evlavie, dar şi cu tristeţe, martiriul Prorocului Ioan Botezătorul, considerat cel mai mare profet al Vechiului Testament şi Sfântul care a făcut trecerea spre Noul Testament, care-l vesteşte pe Mântuitorul cel Înviat.

Înaintemergătorul Domnului, cel care l-a botezat pe Hristos în apa Iordanului, a fost numit de Sfinţii Părinţi „Îngerul pustiei” şi a dezvăluit lumii, pentru prima dată, că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu. Sărbătoarea orânduită în Calendarul ortodox pentru ziua de 29 august, închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, este una de doliu şi de post aspru, fiind totodată ultimul praznic important din Anul Bisericesc care se încheie mâinw.

Credincioşii prezenţi în număr mare la Mănăstirea Timişeni s-au recules cugetând asupra vieţii şi faptelor celui numit Înaintemergătorul Domnului, sfântul care şi-a închinat întreaga viaţă propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi binevestirii Împărăţiei Cerurilor.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a scos din istorie data de naştere a regelui Irod, de atunci nemaivorbindu-se despre aniversarea regelui tiran, ci numai despre tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, care a sfinţit cu sângele lui această zi, deschizând astfel calea tuturor martirilor pentru Hristos.

Programul religios închinat ocrotitorului sfântului aşezământ a debutat în ajunul sărbătorii, duminică, 28 august, când numeroşi credincioşi au participat, la ora 18, la Vecernia cu litie. Au urmat Taina Sfântului Maslu, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Utrenia şi, la ora 2 dimineaţa, Sfânta Liturghie, iar mănăstirea a fost plină de enoriaşi sosiţi în pelerinaj cu prilejul marelui praznic.

Aşezământul monahal de maici de la Timişeni-Şag este ctitoria regretaţilor mitropoliţi ai Banatului, Vasile Lăzărescu şi Nicolae Corneanu.

sag timiseni2
Înfiinţată în anul 1944, în timpul arhipăstoririi vrednicului mitropolit martir Vasile Lăzărescu, mănăstirea a fost închisă de comunişti prin Decretul 410 din 1959, fiind preluată de ocolul silvic şi destinată spre locuire muncitorilor.

A fost redeschisă abia în 1968, la stăruinţa celui de-al doilea mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu, în timpul căruia mănăstirea a cunoscut o dezvoltare deosebită pe plan administrativ–gospodăresc şi spiritual, aceasta, situată la numai 15 kilometri de Timişoara, fiind vizitată zilnic de numeroşi credincioşi.

Din anul 2002 şi până în prezent, la Mănăstirea Timişeni s-au desfăşurat ample lucrări de construcţie şi amenajare, pentru a veni în întâmpinarea numărului tot mai mare de pelerini ce trec pragul sfintei mănăstiri cu prilejul fiecărei zile de sărbătoare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *