În prag de scrutin parlamentar, aleșii încep să vină cu… bomboane în calea pensionarilor

pensionari 2

La această oră, Timișul are, bob numărat, 150.459 de persoane care și-au încheiat socotelile, figurat vorbind, cu câmpul muncii, la care se adaugă alte 6.545 care au făcut-o la propriu, acesta fiind numărul pensionarilor agricultori din cel mai vestic județ al țării.

Un calcul simplu arată că tot al patrulea timișean își primește, în fiecare lună, talonul de pensie, adică aproximativ 157.000 de persoane.

Cum nivelul pensiei medii nu depășește 908 lei, nu-i greu de ghicit că, pentru o bună parte dintre vârstnici, documentul adus de poștaș nu cuprinde rubrica „impozit“, întrucât cei 16 la sută nu sunt reținuți decât din pensiile mai mari de 1.050 de lei.

Cum vârsta a treia reprezintă însă principalul bazin de votanți, iar până la alegeri n-a mai rămas cine știe cât, aleșii au venit cu o propunere legislativă care pare să descindă direct din Caragiale.

Într-adevăr, proiectul de modificare a Codului fiscal e bucățică ruptă din acel „nimeni să nu mai aibă dreptul să-şi plătească datoriile“ al lui Conu Leonida, normativul adoptat ieri de Senat stabilind că nu se va mai reţine impozitul de 16 la sută din pensii, nici pentru cele mai mari de 1.050 lei, iar contribuţiile la Sănătate vor fi suportate din bugetul de stat.

Ideea cu un atât de evident iz electoral aparține senatoarei ALDE Cristiana Anghel, care a susţinut că măsurile pe care le-a propus nu au fost făcute „din populism“, ci fiindcă asistă la „un genocid împotriva bătrânilor noştri“.

Este însă destul de greu explicat de ce această măsură legislativă vine taman acum, cu trei luni înainte de alegerile parlamentare, iniţiatorii actului normativ, printre care se numără și liberal-conservatoarea Cristiana Anghel, fiind de altfel întrebați în Cameră „de ce nu au făcut această binefacere legislativă” cât au fost la guvernare, amintitul „genocid“ împotriva vârstnicilor nefiind de dată tocmai recentă.

Desigur, de la propunere până la punerea în practică mai este cale lungă, Senatul nefiind decât prima cameră sesizată, forul decizional fiind, în acest caz, Camera Deputaților.

Oricum, dacă inițiativa va avea și girul acestora din urmă, peste 51.000 de pensionari timișeni vor fi scutiți de impozit, veniturile lor urmând să crească cu cele 16 procente care nu le vor mai fi reținute din pensie.

Râmâne de văzut care va fi sursa de finanțare pentru o atare măsură și dacă nu cumva, în cazul în care proiectul de act normativ va primi undă verde, se va dovedi, ca de atâtea ori înainte, că mai binele este dușmanul binelui.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În prag de scrutin parlamentar, aleșii încep să vină cu… bomboane în calea pensionarilor

  1. Legea a fost inregistrata pe data de 20 ianuarie 2016. Toti profesorii si medicii se incadreaza in aceasta categorie. Mai mult, legea prevede si scutirea tuturor pensionarilor de contributia la sanatate, aceasta urmand sa fie sustinuta de la buget, asa cum se procedeaza pentru cei asistati social. Pensia este un drept, nu un venit. Articolul este o calomnie si o insulta la adresa pensionarilor care au muncit o viata si statul le fura si acum din drepturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *