POVEŞTI CUTREMURĂTOARE! Cinci câini şi o mână de oameni încearcă să aducă liniştea în sufletele semenilor (GALERIE FOTO)

rescue tm

Cinci câini şi o mână de oameni încearcă să aducă liniştea în sufletele semenilor, atunci când o persoană dispare de acasă, când un criminal este căutat de autorităţi sau când un hoţ şi-a făcut de cap într-o comunitate. Este vorba despre voluntarii Asociaţiei „Rescue-Tm” care îşi pun la dispoziţie timpul liber pentru liniştea sufletească a altor persoane.

Misiunea lor, pe care singuri şi-au creat-o, nu se opreşte însă doar la ajutorul pe care îl oferă, atunci când sunt solicitaţi de pompierii ori poliţiştii timişeni, ci şi când alte organizaţii îi solicită pentru a aduce zâmbete pe buzele copiilor mai puţini norocoşi ori ale bătrânilor uitaţi de familii. Cel mai recent caz la care au fost solicitaţi să acorde sprijin a fost al timişorencei dispărute de la domiciliu şi găsită, ulterior, decedată la Pădurea Verde.

Un alt caz, cutremurător, a fost al celor doi fraţi înecaţi, anul trecut, la Lugoj. Unul dintre ei a fost găsit imediat, dar pentru cel de-al doilea s-a solicitat şi sprijinul „Rescue-Tm”, alături de autorităţi. Câinele special antrenat i-a condus pe voluntari la locul de unde a fost scos corpul băiatului.

„A fost un caz cutremurător. Familia celor doi era distrusă. Câinii au fost cei care le-au oferit, pe cât posibil, un sprijin, în acele momente în care tatăl, distrus de durere, era decis să-şi ia viaţa”, spune Claudia Savin, voluntar în cadrul asociaţiei.

„Ne-am gândit la liniştea membrilor familiei şi atunci când câinii noştri au dat de urma unui suspect de crimă, la Arad, dar şi când victima unui omor a fost descoperită, tot de câine, la Satu Mare”, afirmă Eugen Szenasi, preşedintele asociaţiei, un fost poliţist.

Zâmbete pentru cei cu suflet trist

Trei dintre cei cinci câini ai asociaţiei au un scop nobil în viaţă, acela de a aduce zâmbete pe chipurile copiilor cu dizabilităţi sau ale bătrânilor pe care singurătatea îi chinuie.

„Colaborăm cu Asociaţia <<Ceva de spus>>. Am avut mai multe acţiuni realizate împreună. Este incredibil de frumos să vezi un copil aflat în scaun cu rotile, care nu îşi poate mişca decât degetele, cum se bucură atunci când câinele îşi pune botul în palma lui. Şi bătrânii pe care îi vizităm sunt nespus de fericiţi când sunt în compania patrupedelor”, spune Eugen Szenasi.

Pierdut câine, solicit intervenţia unui… patruped

Pe parcusul activităţii asociaţiei, în Timiş au fost găsiţi, cu ajutorul câinilor special dresaţi, şi câţiva hoţi, care şi-au lăsat neglijent urmele, după comiterea faptelor. Câinii au fost cei care i-au condus pe oamenii legii la locul unde făptaşii se credeau la adăpost. Infractorii nu sunt însă singurii căutaţi, ci şi patrupedele îşi fac uneori de cap. „Am avut odată un caz la care am fost solicitaţi. Se pierduse un… câine. Am dus câinele nostru care adulmecă urme şi l-a găsit, undeva în apropiere. Fusese închis, din greşeală, într-un garaj”, spune Szenasi.

Prevenţia, o etapă necesară şi chiar distractivă

Un capitol important în cartea asociaţiei în prezintă educarea şi instruirea persoanelor în caz de urgenţe. Pentru aceasta echipa asociaţiei realizează, în colaborare cu autorităţile locale, acţiuni în şcoli şi grădiniţe. Desigur, după un aemenea exerciţiu, urmat de un episod distractiv în compania câinilor, copii rămân cu mai multe informaţii necesare.

„Cinstea şi corectitudinea care nu s-au putut întruchipa în om s-au… personificat în câine”, consdieră arbitrul internaţional, instructorul şi dresorul canin Eugen Szenasi. Tocmai de aceea doreşte să le ofere oamenilor posibilitatea de a beneficia de aptitudinile câinilor.

Nu puţine sunt patrupedele care reuşesc să transforme viaţa unor persoane. Este şi cazul unui timişorean aflat în scaun cu rotile, care este însoţit de un câine ciobănesc german dresat de Szenasi. De când îl are companion pe patruped, timişoreanul nu mai are nevoie de însoţitor.

Şi totuşi, există o problemă…

Prea puţin sprijin primesc membrii asociaţiei din partea autorităţilor locale. În cazul oricărei intervenţii, voluntarii folosesc resursele proprii, fie că vorbim de combustibilul, o zi liberă luată de la serviciu, plata parcării ori alte costuri care sunt absolut necesare. Prin urmare, un voluntar aflat în misiune s-ar putea să se trezească uneori cu o amendă lipită pe parbriz, în cazul în care, din grabă, nu a reuşit să plătească parcarea.

De asemenea, dacă ar dori să se deplaseze de urgenţă dintr-un loc în altul, cu câinele, nu se pot folosi mijloacele de transport în comun. Singurele animale care au voie în mijloacele RATT sunt câinii însoţitori.

Un exerciţiu internaţional

Nu mai puţin de cinci ţări vor participa la efectuarea unui exerciţiu internaţional de alarmare, care se va desfăşura, în perioada 9-12 martie, în Timiş, cel mai probabil la Timişoara, Sânandrei, Topolovăţu Mare şi Ianova. La această acţiune sunt invitaţi să participe şi voluntarii „Rescue-Tm”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *