Povara temelor de casă ale elevilor se va reduce simţitor

teme de casa

Mulţi dintre copiii românilor sunt aproape extenuaţi, pentru că îşi petrec aproape tot timpul liber studiind şi făcând exerciţii, aşa-zisele teme pentru acasă. Sunt mulţi dascăli care exagerează, obligandu-i pe elevi să rezolve o mulţime de probleme la matematică, fizică, dar şi să exerseze peste măsură la limba română…

Nu lipsesc nici proiectele date spre realizare copiilor, care de cele mai multe ori sunt făcute cu sprijinul părinţilor. Cu cât şcoliile sunt mai bine cotate, cu atât cresc şi pretenţiile profesorilor.

Un elev de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, una dintre cele mai bune şcoli din Timişoara, aflat în clasa a VII-a, petrece, în medie, câte cinci ore zilnic pentru a învăţa şi a-şi face temele.

După ce termină lecţiile „tradiţionale”, el este obligat să rezolve câte 15-16 probleme la matematică, câteva compuneri la limba română, cinci-şase probleme la chimie, exerciţii de engleză, toate acestea din manualele speciale, solicitate de dascăli.

La rândul lor, pentru a se justifica, profesorii dau vina pe programa foarte încărcată. Totuşi, în aceste condiţii copiii sunt tot mai obosiţi, iar capacitatea lor de a acumula cunoştinţe scade vizibil.

În acest context, ministrul educaţiei, Mircea Dumitriu, a decis ca timpul alocat temelor de către elevii de gimnaziu nu va depăşi două ore, iar elevii de la clasa zero nu vor avea deloc teme:

„Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze o elevă sau un elev în afara şcolii, pentru temele şcolii. În momentul de faţă, noi am lăsat lucrurile la îndemâna profesorilor, dar ceea ce se întâmplă este că vacanţele de vară se transformă într-un fel de competiţie, cu sute sau mii de probleme să rezolvăm. Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev trebuie să lucreze încontinuu, în aşa fel încât în septembrie, când se întoarce la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul plin”.

Potrivit ministrului, la clasa zero nu se vor da teme pentru acasă, în învăţământul primar timpul alocat acestora nu trebuie să depăşească o oră, iar pentru învăţământul gimnazial maximum două ore.

Demnitarul a adăugat că, la nivel de liceu, timpul de efectuare a temelor va fi mai mare, pentru că elevii trebuie să se pregătească pentru admiterea în învăţământul superior.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Povara temelor de casă ale elevilor se va reduce simţitor

  1. Poate reuseste sa starpeasca si mafia meditatiilor pe care le dau cadrele didactice elevilor in afara orelor de curs in scoala… mai ales la clasa a VIII a si a XII-a. Si ministerul dar si inspectoratul scolar tolereaza o coruptie cronicizata. Concursurile pentru functia de director, cutara mascarada. Sa vedem toate tezele de doctorat cu raport antiplagiat a celor care reusesc sa faca CERCETARE ACADEMICA la nivel de liceu sau gimnaziu.

  2. Mai bine sa faca temele decat sa joace jocuri video sau sa-si piarda timpul pur si simplu. Capacitatea intelectuala se dezvolta invatand ca si memoria pana la o anumita varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *