Piața imobiliară din zona Timişoarei, aproape de boomul din 2008! Cât mai costă o casă sau un apartament

case noi 4

La sfârșitul anului 2016, mai mulți analiști financiari întrevedeau, pentru anul acesta, o stagnare a prețurilor pe piața imobiliară și chiar o evoluție descendentă în anumite regiuni de pe glob. Timișoara a infirmat însă aceste pronosticuri, anul 2017 debutând cu un salt uriaș în ceea ce privește prețul unor categorii de imobile situate în orașul de pe Bega şi în zona periurbană.

Citeşte şi: Povestea cutremurătoare a prefectului Mircea Băcală! Rămas fără funcţie, şi-a pierdut familia şi casa

În momentul de față, vedetele sunt apartamentele cu trei camere situate în imobilele construite înainte de 1990, al căror preț a crescut cu peste 20 la sută în doar o lună. În decembrie 2016, prețul mediu cerut pentru o astfel de locuință, amplasată într-un cartier periferic, era în jur de 66.000 de euro.

Citeşte şi:  Încă o comună de lângă Timişoara a devenit atractivă pentru construirea de case. Preţul terenului s-a dublat

În prezent, apartamentele cu trei camere se vând la prețuri cuprinse între 70.000 și 90.000 de euro, atingând, astfel, valoarea celor din 2008, când s-a înregistrat cel mai mare boom imobiliar din istoria României postdecembriste.

Dezvoltatorii imobiliari au contracarat însă rapid, venind cu o alternativă care a început să fie din ce în ce mai tentantă, în special pentru familiile tinere cu copii: case înșiruite în zone periurbane. Construite pe o suprafață modestă de teren (de circa 350 de metri pătrați), acest tip de locuințe a fost cel mai repede vândut, epuizându-se încă din faza de proiect.

Citeşte şi: 1.000 de parcele pentru case, într-o comună de lângă Timişoara! Preţul terenului: între 18 şi 20 de euro pe metru pătrat

Casele sunt ridicate în sistem P+E, având două dormitoare, un living, o bucătărie și una/două băi și au o suprafață desfășurată mai mare decât apartamentele cu trei camere din blocurile vechi. Prețurile la care se vând sunt cuprinse între 73.000 și 85.000 de euro, la cheie.

În ceea ce privește locuințele cu una și cu două camere din imobilele construite înainte de Revoluție, majoritatea au rămas pe piață cu același preț de la sfârșitul anului trecut: în jur de 35.000 de euro pentru o cameră și în jur de 55.000 de euro pentru două.

Citeşte şi: O nouă localitate pe lista timişorenilor care vor să se mute „la sat”, aproape de oraş. Terenul se vinde cu 18 euro/mp, iar o casă la roşu, cu plaţ de 500 mp, costă 30.000 de euro

S-au scumpit în schimb cele decomandate din zona Circumvalațiunii și Șagului și s-au ieftinit cele din Bucovina, o zonă în care, până nu demult, se vindeau printre cele mai scumpe apartamente din Timișoara. Tot pe un trend ascendent sunt și mansardele, al căror preț a crescut cu cel puțin cinci la sută față de anul trecut.

În ceea ce privește apartamentele din blocurile noi construite în cartierele periferice din Timișoara, prețurile acestora au înregistrat o ușoară coborâre pe toate palierele. Sumele cerute pentru aceste locuințe sunt extrem de fluctuante, unele dintre ele situându-se sub prețul cerut pe un apartament dintr-un bloc construit înainte de 1990.

Citeşte şi: Noi zone de case, într-un cadru natural, nu departe de Timişoara

În Timișoara, un apartament cu trei camere într-un imobil nou poate fi cumpărat și cu 68.000 de euro, iar unul cu două camere cu 56.000, în funcție de zonă și de materialele folosite.

Piața imobiliară din Timișoara, dar și preferințele locuitorilor ei față de anumite tipuri de locuințe au fost dintotdeauna diferite față de celelalte regiuni, astfel că nu pot fi conturate modificări clare în evoluția acesteia pe parcursul acestui an.

Citeşte şi: Peste 2.200 de parcele pentru case, disponibile lângă Timişoara

Observând însă imaginea de ansamblu, așa cum se prezintă în momentul de față, se poate spune că nu este o perioadă propice investițiilor în segmentul apartamentelor din imobilele vechi.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *