Peste 90 de bolnavi cu probleme locomotorii, într-un dormitor de la etajul IV

Gheorghe Gabor

Cei 93 de membri ai Asociaţiei Regionale a Bolnavilor cu Scleroză Multiplă au ca loc de întâlnire un dormitor dintr-un apartament, situat la etajul al patrulea, al unui bloc fără lift din Timişoara. O mare parte a acestor pacienţi au probleme locomotorii şi se deplasează sprijinindu-se în cârje, cu cadrul sau cu căruciorul rulant.

Răspunsurile primite de-a lungul a peste zece ani, nu au fost pe măsura nevoilor asociaţiei. „Sediul social şi juridic al asociaţiei este la mine acasă. Nu avem spaţiu să ne întâlnim şi să discutăm despre problemele medicale, psihologice şi legislative pe care le ridică boala. În plus, doream să facem şi un cabinet de kinetoterapie, de care au nevoie toţi pacienţii. În mod normal, toate asociaţiile au un sediu. Prin 2004-2005 am fost la Primăria Timişoara şi mi s-a spus că vor căuta un sediu după ce fac toate actele. În 2009, viceprimarul de atunci, Adrian Orza, mi-a comunicat că, asociaţiia fiind regională, nu trebuie ca sediul să fie în Timişoara. Am fost la Prefectură în 2010 şi ne-au dat un sediu la Lugoj, ori noi acolo avem patru pacienţi, dintre care unul stă la Găvojdia, şi altul este nedeplasabil”, ne-a declarat Gheorghe Gabor, preşedintele Asociaţiei Regionale a Bolnavilor de Scleroză Multiplă, care include pacienţi din Timiş, Caraş – Severin şi Arad.

Pentru a rezolva problema, bolnavii au realizat un proiect prin care doreau să acceseze fonduri europene.

„Anul trecut am făcut proiectul şi, cum nu avem bani, am dorit să avem parteneri care să asigure procentele necesare pentru finanţare. Suma necesară era de 10.000 de euro. Am contactat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş care ne-a spus că nu ne poate ajuta din cauză că are alte trei proiecte în derulare. Am apelat din nou la Primăria Timişoara. Am trimis e-mailuri, faxuri, adrese şi nu primim nici un răspuns”, a precizat Gheorghe Gabor.

În cadrul proiectului, pacienţii s-au gândit să rezolve atât problema spaţiului, cât şi înfiinţarea unui atelier de reparat cărucioare şi a unui atelier în care bolnavii să facă articole de mică manufactură.

„Niciunde în România nu există un atelier de reparat scaune rulante. Dacă realizam şi articole hand-made, eu cred că ne-am fi dezvoltat. La Oradea, pacienţii cu scleroză multiplă au şi centru de zi. Noi încă nu avem un loc de întâlnire. Bolnavii vin lunar la Timişoara pentru a-şi lua medicamentele prin programul naţional şi cred că aici ar trebui să fie sediul asociaţiei”, a completat Gheorghe Gabor.

În ajutorul pacienţilor a venit o firmă privată de turism care le oferă anual circa zece sejururi în Grecia. Asociaţia Regională a Bolnavilor cu Scleroză Multiplă funcţionează din 2008.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.