Peste 800.000 de pacienți, în pericol. Ce spun medicii timişoreni

medicamente

Peste 330 de produse farmaceutice sunt, în prezent, de negăsit pe piață, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Dacă pentru zeci de medicamente sunt probleme de discontinuitate temporară sau permanentă, o serie de producători (din Marea Britanie, Slovacia, Belgia, Norvegia, Franţa, Germania, Olanda, Luxemburg, Islanda şi Cehia) au notificat autorităţile că au renunţat la autorizaţia de punere pe piaţă a circa o sută de medicamente.

Conform Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în jur de 123 de medicamente sunt cu risc de dispariție de pe piață prin reducerea cu 35 la sută a prețului medicamentelor inovative care ies de sub protecția brevetului.

Medicii timişoreni spun că acest fapt ar afecta peste 800.000 de pacienți (câteva zeci de mii din Timiş şi din judeţele învecinate) cu diverse afecțiuni, dintre care bolile cardiovasculare, cele ale aparatului respirator, aparatului musculo-scheletic și sistemului nervos central.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern cu noua metodologie de calcul al preţurilor. Măsura scăderii cu 35 la sută a preţului medicamentelor care şi-au pierdut patentul va avea loc într-o singură etapă în cursul acestui an.

O măsură similară, dar care urma să fie realizată în trepte, era anunţată, în toamnă, şi de ministrul de atunci al sănătăţii, Vlad Voiculescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Peste 800.000 de pacienți, în pericol. Ce spun medicii timişoreni

  1. iar au iceput bocitoarele ,ca dispar medicamentele ca vezi Doamne am indraznit sa punem in balanta pretul ,sa faca bine sa le dea francezilor, ca Franta are cele mai mari gratuitati la medicamente . Mai putine medicamente ,mai putine boli si nu ne mai imbolnavim si de efectele lor secundare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *