Peste 5.000 de pacienți îmbolnăviţi de sistemul medical primesc acum un tratament care le poate salva viaţa

Servicii medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani

După ani de zile de suferinţă, aceştia se resemnaseră că sunt, practic, condamnaţi la moarte # Fără nici o șansă de vindecare până în urmă cu un an, acum ei pot spera din nou la ziua de mâine

Aproape două duzini de pacienți, fără nici o șansă de vindecare până în urmă cu un an, pot spera din nou la ziua de mâine. Sunt suferinzii de ciroze hepatice – îmbolnăviți de sistemul sanitar românesc – care, de câțiva ani, încercau să se obișnuiască cu ideea că sfârșitul e pentru ei atât de aproape.

”Cirozele hepatice compensate pot evolua fie la decompensare și deces, fie la cancer hepatic și moarte. Pacienții nu mai puteau aștepta. Toți, absolut toți, s-au îmbolnăvit de hepatită în spitale, în primul rând prin transfuzii de sânge, dar și prin instrumentar contaminat”, a declarat conf. dr. Manuela Curescu, de la Clinica de Boli Infecțioase I a Spitalului ”Victor Babeș” Timișoara.

Nouă ani a trăit cu sabia deasupra capului

Pentru C.G., o femeie din Timișoara, ultimii nouă ani au însemnat o luptă continuă pentru viață și speranță. ”Aștept un tratament care să mă salveze”, spunea ea mereu, refuzând să se pregătească să plece pe ultimul drum. ”În 2007, a început tratamentul cu interferon și ribavirină.

Tratamentul se întinde de regulă pe durata unui an și are efecte secundare – care, de obicei, impun pensionarea pe caz de boală. Acestea sunt scăderea numărului de leucocite și trombocite din sânge, anemie, pierdere în greutate, oboseală extremă, lipsa poftei de mâncare, insomnii și tulburări psihice uneori până la tendințe suicidare.

Doamna nu a răspuns la tratament deoarece vorbeam deja de ciroză, iar după trei luni, am întrerupt administrarea acestuia. Era deja cu anemie și la două-trei luni îi făceam transfuzii de sânge”, spune conf. dr. Manuela Curescu.

Așa s-au scurs aproape 3.300 de zile… Iar fiecare transfuzie îi amintea de cea care i-a schimbat cursul vieții. În urmă cu mai bine de 30 de ani, timișoreanca apelase la o ”specialistă” în avorturi, însă condițiile improprii în care s-a desfășurat întreruperea de sarcină și nepriceperea ”operatoarei” au dus la o hemoragie masivă, astfel că în acest caz s-a impus internarea în spital și administrarea unei transfuzii de sânge.

”Tot sângele era infestat! Virusul hepatic C a fost descoperit în 1989, iar din 1992 și la noi sângele pentru transfuzii este testat. Numărul femeilor cu hepatită C este mai mare de două ori decât cel al bărbaților, ca urmare a avorturilor ilicite și a complicațiilor ulterioare care au necesitat transfuzii de sânge”, spune conf. dr. Manuela Curescu.

Trei pastile de ”optimism”, dimineața și seara

C. G. a împlinit de curând 58 de ani și simte că a renăscut. ”În decembrie anul trecut a început tratamentul cu noua medicație pe o perioadă de 12 săptămâni.

A luat trei pastile dimineața și trei seara. Nu a fost nevoie de spitalizare, tratamentul fiind administrat acasă. Deja după o lună aveam certitudinea că se va vindeca. Îți dai seama când stai de vorbă cu ei pentru că devin optimiști, nu mai au nici un fel de dureri.

Virusul hepatic C se localizează și la nivelul celulelor nervoase și dă depresie. C. G. înflorea. A început să se machieze, să-și vopsească părul, să se aranjeze… După încă 12 săptămâni de la terminarea tratamentului, la evaluare verdictul a fost: vindecată sută la sută”, afirmă conf. dr. Manuela Curescu. Asemeni ei, pentru alte 22 de persoane, spectrul sumbru dat de virusul hepatic C a dispărut, iar lumina le inundă din nou chipul după mii de zile și nopți de chin.

23 de pacienți vindecați de boala sistemului medical

”În întreaga țară, 5.000 de pacienți cu ciroză hepatică compensată, care nu mai puteau aștepta, beneficiază gratuit de noul tratament pentru hepatita C. La Timișoara sunt 115 pacienți din mai multe județe: Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Suceava, Bihor și Cluj.

Dintre aceștia, 23 sunt vindecați, iar circa 40 sunt în prezent în tratament, restul fiind în așteptare”, precizează conf. dr. Manuela Curescu. Potrivit acesteia, din această toamnă, Casa Națională de Sănătate va încerca să deconteze tratamentul corespunzător pentru pacienții cu ciroze decompensate, cei care prezintă ascită sau icter, precum și pentru bolnavii cu hepatită cronică de toate formele.

Sistemul vinovat plătește

”Medicamentele valorează cât o mașină. O rețetă pentru 28 de zile costă 80.000 de lei (aproape 18.000 de euro). Fiecare bolnav beneficiază de trei rețete (adică 240.000 de lei sau peste 53 de mii de euro)”, spune conf. dr. Manuela Curescu. La aceste costuri se adaugă și cele generate de analizele medicale, 1.600 de lei pentru trei teste înainte de tratament și 400 de lei pentru cel de final.

O nouă formă de boală, a lumii moderne

Un nou tip de virus hepatic amenință, în prezent, omenirea, pentru care nu există încă tratament.

”Infectarea cu virusul hepatic are loc în prezent în saloanele de manichiură, pedichiură, cele de tatuaje sau de piercing și, mai ales, la administrarea de droguri injectabile.

Acești pacienți nu pot fi tratați cu noul tratament pentru hepatită pentru că vorbim de un alt tip de virus”, spune conf. dr. Manuela Curescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Peste 5.000 de pacienți îmbolnăviţi de sistemul medical primesc acum un tratament care le poate salva viaţa

  1. Catre autoarea articolului
    Ati inclus o varietate de informatii in acest articol, insa va lipseste „firul rosu”, altfel spus, ce anume doriti sa evidentiati? Ca exista tratament, dar este scump? Ca au inceput cativa oameni sa fie tratati (5000 din aproximativ 600 000, poate chiar mai.multi, pacienti cati ar exista in Romania), ca tratamentul cu interferon are efecte secundare serioase?

    Ati fi putut sa includeti si informatia ca medicamentele astea scumpe, pot fi cumparate in forma lor generica, la preturi de circa 1000$ pentru 12 saptamani de tratament din tari precum India, Bangladesh ori Egipt. Daca vreti sa faceti un articol care sa le ofere pacientilor informatii utile despre aceste generice, analizati rezultatele studiilor REDEMPTION efectuate de catre dr. James Freeman din Australia, care a inclus pacienti din lumea intreaga ce au fost tratati cu medicamentele generice pentru HCV. Aceste rezultate au fost facute cunoscute anul acesta la Congresul International al Ficatului de la Barcelona in luna aprilie 2016 si au aratat ca medicamentele generice (mult mai ieftine) sunt la fel de eficiente precum cele de marca.

    Dati o cautare pe Google dupa „fix hepatitis C translated in Romanian language” si veti gasi suficiente informatii despre aceste generice, eficienta lor si modalitatea legala prin care pot fi procurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *