Peisajul mirific al unor sate din Timiş atrage ca un magnet. Au reţea de apă, canalizare şi internet. Cu cât se vând casele

poganesti

Atrași de prețurile mai mici și de traiul în mediul rural care încearcă să îmbine aerul unic al satelor colinare din Banat cu condiții minime de confort, tot mai mulți români sunt interesați de localitățile din estul județului Timiș.

Este și cazul satului Pogănești ce aparține de comuna Bârna, unde 90 la sută dintre locuitori sunt nou-veniți. ”Satul s-a depopulat începând cu anii de după revoluție și până prin 2004, când majoritatea localnicilor își vindeau locuințele și se mutau la Lugoj. Acum tineretul cumpără locuri de casă și construiește. Majoritatea sunt ucraineni din Maramureș care lucrează în Spania și care își ridică locuința într-un timp foarte scurt, de doar câteva luni”, spune primarul comunei, Dumitru Pecora.

Fenomenul este înregistrat într-o măsură mai mică și în celelalte localități ale comunei (Botești, Botinești, Drinova, Jurești și Sărăzani).

Comuna Bârna se află la o distanță de circa 16 kilometri de Lugoj, fiind situată însă într-o zonă mai izolată, care a păstrat farmecul de odinioară al localităților rurale. Este și motivul pentru care aceste așezări au înregistrat în ultimii ani o creștere demografică.

”Au venit locuitori noi în toate satele. Pe lângă etnicii ucraineni din Maramureș, s-au mutat în comuna noastră bistrițeni și moldoveni, precum și oameni veniți de peste Prut. În comună avem rețea de apă și de canalizare dar și stație de epurare, iar în acest an vrem să branșăm toate locuințele și să ne apucăm de îmbunătățirea stării drumurilor. În plus, avem internet prin fibră optică”, a precizat primarul.

De când au început să aibă căutare, prețurile locuințelor din satele comunei Bârna au explodat. Astfel, în prezent, cu greu se mai găsește de vânzare o casă veche la sub 30.000 de euro.

case timis

”Locuri de casă nu mai avem. Până în 2007 am extins intravilanul în pășune. În momentul de față pășunea e insuficientă din cauza numărului mare de animale”, a spus Dumitru Pecora.

Majoritatea locuitorilor lucrează însă peste hotare, unde și-au dus și familiile. Astfel, potrivit edilului-șef, doar 40 la sută dintre contribuabili trăiesc efectiv în satele comunei. Cei rămași, care mai sunt în putere, fac naveta la firmele din Lugoj, unele dintre acestea asigurându-le și transportul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Peisajul mirific al unor sate din Timiş atrage ca un magnet. Au reţea de apă, canalizare şi internet. Cu cât se vând casele

  1. D-na Istrat : sigur, oamenii n-au venit tocmai din Maramureș ( cu adevărat, mirific ), să-și facă case lângă Lugoj ! Aici, e vorba de locuri de muncă !!! Migrarea românilor, nu se face în scop turistic ci, în căutarea unui trai mai bun ! Îmi cer scuze dar, titlul articolului, nu e tocmai potrivit .

  2. Mizeria aia din jur numiti voi mirific ? Ati vazut cum arata un sat „mirific”?
    Mda , design rural , macar daca ar fi primitiv, ar atrage, dar e groaznic. Bine ca au preturi ca cele mirifice
    Cu exemple din astea ii incurajati in prostie

  3. E o minciuna mare cit casa. 5 luni pe an comuna asta nu are nici o legatura de transport public cu Lugoj. Desi ar trebui sa fie legatura. Consiliul Judetean Timis a dat ruta unui smecher din Lugoj. Primaria stie dar tac toti din gura. Singura comuna din Timis fara transport la Lugoj. Rusine Pecora! Rusine Ovidiu!

  4. Comuna de cacao, nu au nicio legatura de autobuz cu Lugoj. Nimic, izolare completa.  Nu mergeti pe acolo, ca nu aveti cu ce sa va intoarceti.

  5. Am ajuns acolo la un prieten in Sarazani. La plecare masina moare. Autobuz din parti. Vreau sa imi iau tigari magazin inchis. Imi spune prietenul, razand, ca si Biserica e inchisa, prin urmare nici sa ma rog nu pot. Totul e mort in satele astea. Primarul e psd. Nu au nimic, nimic, nimic… Bai sunteti in secolul 21, un amarat de autobuz sa lege Lugojul de comuna si sate, un magazin de 2 metri patrati, functional. Sunteti in stare sa faceti asa ceva? De farmacie sau medic nu e cazul… si daca mori, biserica e inchisa asa ca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *